valpbesiktningen




Nu ligger 3 små hundar och sover. Idag var vi ute på Ultuna för valpbesiktning, Selma hade nog vänt redan i dörrn om det inte varit så att hon satt i sin Pet Flys, men det var ju inte hennes tur att bli attackerad av läskiga tanter och darrhänta gubbar. Sigrid satt innanför jackan på momo och Siri i en filt i Moncs famn, Monc följde med som puppissupport.
40 min fick vi vänta men sen kom veterinären som fått för sig att det bara skulle vara besiktning, hon verkade ställd över att titta igenom såpass små hundar "nej, en sån där liten skulle jag inte kunna ha". Nähä, ok.. ?
Svårt var det tydligen att förstå att det inte var korthåriga Chihuahuor utan blandras, - "nä, blandras, Chihuahua/Prazsky Krysarik" försökte jag men fick fylla i 3 gånger: -"P-r-a-z-s-y  K-r-y-s-a-r-i-k". Likadant med tjejjernas färger, Sigrids golden/creme blev på något sätt gul och Siris red/fawn mörkgul (!) på papprena. Annars fick de båda perfekta intyg med bara "u.a" :D
  När besiktningen var klar var det dags för vaccination och chipmärkning, 2 sjuksköterskor kom in och ett omfattande arbete med pappersifyllning och förberedelser satte igång, Selma såg skeptisk ut. Sigrid var först ut och fick sin dos Eurican, vaccin mot valpsjuka och parvo. Visste ni att samma dos vaccin ges till alla valpar vare sig den är en 8 veckors Chihuahua valp på 600g eller en 8 veckors Grand Danois på 9kg, är inte det lite kontigt?
 Matte som är sprutkänslig vände bort huvudet och ett skrik hördes, det gjorde ont!  Gud va blödig man är alltså, jag ville bara ta hunden och springa. Sedan följde direkt chipmärkningen, också i nacken.
Chipmärkning går till genom att ett pillerliknade chip trycks in i nacken med hjälp av en tjock sprutliknande kanyl, jag såg själva sprutan men vände sedan bort huvudet. De flertalet skrik som följde var totalt fruktansvärda, lät som om någon höll på att skära av en tass! Jag kunde inte hålla tårarna men vände mig tillbaka för att titta då de värsta skriken upphört och fick se en rödögd och chockad momo, som fungerat som assistent, och en skräckslagen Sigrid som blödde. Momo började också gråta och matte ännu mer i någon slags sympatigråt för både hund och momo. Monc såg rätt blek ut också där hon satt bredvid med Siri i famnen. Siri blev så rädd av storesyrrans skrik att hon t o m kravlade upp i håret på Monc!
-"Jag har aldrig sett en sådan kanyl! 5mm som gjorde ett hål rakt igenom!" säger momo gång på gång i bilen och väl hemma när hon för alla ska berätta hur hemsk denna upplelse var. Jag är glad att jag inte såg den, hade garanterat svimmat eller spytt.

  Sen var det Siris tur och jag var beredd på ännu värre smärtskrik, hon är ju så liten. Lilltejjen gav till allas förvåning inte mycket ljud ifrån sig alls vid varken vaccination eller chipmärkning! Antingen var hon i chocktillstånd eller så fattade sjuksköterskan nu, finally,  hur man skulle göra. Darrhänt gick hon igenom vaccinationer och chipmärkning i vad momo kallade ett "blodsockerfall". Hon såg faktiskt allvarligt sjuk ut tejjen - man börjar undra om hälften av alla där ute på Universitetsdjursjukhuset går sjuka och darrar dagarna i ända, detta var andra gången vi stöter på grovt darrig personal på Ultuna!
 Persen var sedan över och rasket gick på 1854kr. Fint. Vi stannade till på Djurhobby på vägen hem och tjejjerna fick varsin minipipis submarine som belöning, rätt slut var de men ändå otroligt nog pussiga.
Fatta, hur chockerande och traumatisk är inte dessa upplevelser för små valpar på 7-9 veckor? Att trycka in ett 5mm hål med halvtrubbig kanyl, är inte det sjukt? Usch, och jag är mer känslig än jag förut trott alltså..

Här följer de kliniska iaktagelser som utfördes och som ska finnas med på besiktningsblanketten du får med din valp. Resultaten gäller både för Sigrid och Siri. U.a = utan anmärkning, tjejjerna är därmed perfekta! (Observera att Patella luxation bör undersökas åter igen när hunden är vuxen).

1. Allmäntillstånd - AT. u.a.
2. Lynne - U.a.
3. Hud, hårrem, tassar - U.a.
4. Palpabla lymfknutor - U.a.
5. Ögon - U.a.
6. Öron - U.a.
7. Munhåla, tänder och svalg - U.a.
8. Bukorgan, buk palpation och rektalisering - U.a.
9. Cirkulationsorgan - U.a.
10. Respirationsorgan - U.a.
11. Yttre genitalorgan - U.a.
12. Rörelseorgan - U.a.
• Patella luxation - Nej
• kroksvans - Nej




Kommentarer
Postat av: momo

Ja, den kanylen var en hästspruta verkligen!!! Har aldrig sett något liknande. Man baxnade -även utan glasögon! Den såg inte ens vass ut... Tänker på om man översatte den storleken på oss själva...hrm... ungefär som att köra in ett dammsugarrör i ryggen.. USCH!... Finns det verkligen inget annat sätt?

Stackars Sigrid blödde också, men ingen verkade bry sig... man fick ta lite papper o torka med bara... Konstigt - man undrar hur det står till med personalen där ute. När vi fick råd att åka bil med en hund som var "in labour" istället för att i tid få ut valparna, en MYCKET ofräsch veterinär (?), rödbrusig med öronvax hängande utanför öronen, och EXTREMT DARRHÄNT, försökandes att få in en kanyl för blodtest (misslyckades) samt till slut en anorektik-liknande elev med blodsockerfall som också darrade och knappt kunde få in chip o spruta, så börjar man undra.... Dags att vara lite kundvänlig kanske? Undrar om man någonsin går dit igen? Sedan undrar man om det höga priset för allting verkligen inte borde gå till lite social/kundpskologisk träning.....eller?

2009-01-14 @ 23:54:04
Postat av: momo

Måste tillägga att Uppsala inte verkar så väldigt framme när det gäller att vara kundvänliga överhuvud taget... tänker på den veterinär i Årsta som skrek och ojade sig över smuggelhundar när Selma skulle få en parvo-spruta - och som VÄGRADE behandla små smuggelhundar... TROTS att det fanns intyg från Jordbruksverket osv.... Detsamma gäller faktiskt också i de flesta affärer...man blir förvånad när det är någon trevlig expedit.... ha ha.

2009-01-15 @ 00:04:30
Postat av: Sophia

Till momo:



HAHA! Men mamma! Gripande sthlmare där hehe.

Postat av: Monica Hansen

Oj så söta de är! Ni kan vara med i mitt lotteri om en hundtröja i liiiten storlek:)

2009-01-22 @ 12:36:28
URL: http://gingerbeerblog.blogspot.com/
Postat av: Anna

Ultuna är ett undervisningssjukhus. Man måste vara med på att de darriga studenterna som du säger också måste få lära sig. De kommer säkert en dag att bli duktiga veterinärer bara vi har lite förståelse.



Anorektiska studenter och veterinärer som ser ut på olika vis. Lite låga kommentarer tänk om dessa människor läser de lite låga kommentarerna, vad ledsna de skulle bli!



2011-01-16 @ 22:37:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback