up for some chihuahua race?

image712

Jepp. I april är det dags (fjärde året i rad) för starten av delfinalerna i "Petco Unleashed", jakten på Amerikas snabbaste chihuahua!
Tävlingen består av ett antal regionala deltävlingar där man genom att anordna racebanor och "utmanar" chisen till att springa till matte/husse som står i mål får fram den snabbaste chin! Vinnarna i de regionala deltävlingarna vinner resan till finalen som hålls i San Diego den 31 augusti där Amerikas snabbaste Chihuahua koras.
- FY vad kuliga hundevents amerikanare hittar på! Skulle supergärna delta i Petco Unleashed, inte bara för att tävla men för att träffa alla chis och chiägare.. Om jag nu hade en chi själv. Och var bosatt i Usa..
Kom igen nu era sega svennar! Eller är det bara utställning och bruks som gäller?filmklipp:
Petco unleashed

organic organic organic

Mycket nu som kommer fram på hundmarknanden är organiska produkter. Miljö- och hundvänner kan inte vara lyckligare, hundmat och godis med organiska/naturliga ingredienser är givetvis mer hundmage-vänligt än de där andra "krafset" man egentligen inte vet vad varken innehållet består av till 100% eller vart det kommer ifrån. Och organiskt/naturligt tillverkade material och kemikalie fria produkter är givetvis bättre både för hundens häsla och miljön. Visste du att det finns vegeterian- och veganmat för hundar? Och att man gör både snygga och allergivänliga organiska leksaker och kläder?
Med organiskt kan vi känna oss både tryggare och stoltare, miljöbovar som vi alla egentligen är i skydd av hemmets väggar. Å andra sidan kan vi svenskar vara mer än stolta över vår miljöpolitik och våra miljölagar har jag insett de senaste månaderna (ni som har spenderat tid i Kina vet vad jag pratar om).
Organiska ätbara hundprodukter görs på 100% naturliga ingredienser och med en noga innehållsförteckning är det lätt att hitta godsaker till både känsliga och allergiska hundar. Du kan numera hitta flertalet hundprodukter med "human quality ingredients" eller "Human grade" - alltså , produkter med lika fina/färska ingredienser och höga krav som ställs på våran "människo"mat. Lyx? Nja, miljömedvetenhet.
En Innehållsförteckning på en "snack"produkt från Olive Green Dog:

- Human Grade
- No Sugar
- No Corn
- No grains
- No Wheat
- No Chemicals
- No Trans-Fat, Low Fat
- No Junk Calories, Low Calorie
- Low Salt, Low Carbohydrates

Låter som något många mattar och hussar själva borde stoppa i mun huh? Nog snackat, här följer några hundmärken som satsar på miljö och glada hundmagar. Lets go green!till mini:
image711
Olive Green Dog
Pet Aromatics
Zoomies
Harry Barker
Planet Dog
Simply Fido

paul franks chihuahua

image707


Jag gillar Paul Frank design. Kan inte komma undan deras underbara mix av humor, streetstyle och retro som skapat en helt egen värld fylld med både snygg och rolig design som får både små och stora att dra på smilbanden. Paul Frank industries är stort och gör way more än bara tröjor med apfejs, mest känner du igen Paul Frank i apan, (Julius) men märket gör allt från kläder och accessoarer till heminredning och cyklar.
Karaktärerna i Julius & Friends består givetvis av Julius men också en rad av flera sköna djurkaraktärer, har du sett chihuahuan t e x? Chihuahuan Chachi finns att hitta på en del stuff, ute nu i affärerna på b l a "Celebrity Julius Tee" (karikatyr av Paris Hilton och Tinkerbell) och "Chachi In Love Zip Hoodie" - klockrent för alla Paul Frank älskande chihauhuaägare!
Besök Paul Franks websida och kolla runt, missa inte "cartoons", helsköna animerade avsnitt med Julius & Friends.
Vill du fynda Paul Frank stuff så surfa in på ebay.com, kanonpriser i jämförelse med de svenska, speciellt nu när dollarn är nere..till matte:

image709

Paul Frank
The Paul Frank Store

sleepypod by meowme

image705


Klockren design måste prisas, det är inte varje dag man stöter på innovativa och snygga lösningar på hund- och hundägarbehov. Amerikanska märket Meowme är skaparna bakom Sleepypod, en numera väl omtalad hund- och kattpryl som är värd all pris. Surfade på denna härlighet i början av 2007 men kollade inte riktigt, nu efter x antal medverkningar på expos, skrivna reviews och vunna awards är den listad på "top 100 pet products list" i Usa, så jag måste skriva om den!
   Sleepypod är en säng, carrier och bilstol i ett, i en stilren smart design som passar de flesta. Tanken är att din hund/katt ska kunna ta med sig sin "fristad" vart han/hon än ska, på stan, i bilen, på resan, till veterinären..
Först och främst är Sleepypod en säng som med sin design gör det möjligt att ta den hemmifrån, din hund/katt känner sig trygg då designen fyller "cozybehov" både för katt som för hund.
En Sleepypod består av 5 delar som ett yttre bottenskal i slitstark nylon, vattenresistant skumgummibädd, maskintvättbar luddgos överdrag för bädden, bortagbar överdel med "dome" öppning (och hantag) och en bortagbar vadderad axelrem.
   Den runda formen och luddgos överdraget skapar en perfekt sovplats för var mini både hemma som ute på äventyr, enda minuset är den runda designen som blir lite klumpig som carrier men, som sagt, Sleepypod är först och främst en säng.
Ett stort plus är det tillbehöret "Sleepypod Warmer", en elvärmedyna som läggs under luddgoset! För hemmabruk OCH bil (genious)! Hur många minihundägare känner inte igen sig med frusna minisar som gräver in sig på de mest intressanta ställen på jakt efter gos och värme? Med en värmedyna kan mini gosa ner sig och sussa söt i sin egna Sleepypod koja vart han/hon än är, no more tears för värmesökande bebisar..
Sleepypod finns i 2 storlekar, Sleepypod mini är 33cm i diameter och passar minisar upp till 3,5kg, finns i fyra färger. Kolla in deras websida där du kan se bilder och filmklipp på smartigheten.
Jag bara MÅSTE ha en!till mini:
image706

Meowme


designer dogs gör hundaveln bättre

Ett hundbegrepp som lyckats ta sig till Europa är "Designer Dogs", det amerikanska mediabegreppet för seriös blandrasavel, Designer Dogs är alltså hybrider, blandrashundar och blandrasavel made accepted. Detta är inget nytt, detta är en enorm avelsvärld med minst lika erfarna och seriösa uppfödare som i  renrasavel, i vissa fall t o m mer seriös..
- "Men, blandrasavel är inte seriös och kan aldrig räknas som seriös!" skriker den bleke svensken med kaviarmackan halvt i luftstrupen. .. Really, says who? SKK? Låt oss reda ut..


Hört talas om Cookerpoo? Labradoodle? Sure you have, dessa Designer Dog blandraser har funnits i många år i Usa, alltså blandraser, korsningar mellan två renraser som man benämner genom att mixa ihop renrasnamnen till ett "nytt" rasnamn. Cookerpoo är givetvis en blandning mellan Cockerspaniel och pudel, Labradoodle mellan Labrador och pudel.
   Seriös renrasavel kan garantera dig en hund med specifika egenskaper, du kan lätt veta hur hunden kommer se ut som vuxen, hur stor hunden kommer bli, de användningsområden som hunden passar bäst för och vilka [rasbundna]karaktärsdrag hunden kommer att ha, med en renrashund har du garantier du aldrig kan få med en blandrashund. Renrasavel har pågått i många generationer för att den ska få kallas renras,  aveln och hundarna måste följa en specifik rasstandard och man bokför varje hund, skriver stamtavlor som bevisar hundens ursprung - detta är seriös avel.
   Men seriös avel kan inte alltid garantera en frisk hund. I och med begränsat antal hundar, oseriös avel och "massavel" är det lätt med feltramp som avel på nära besläktade hundar, grov inavel och avel på genetiska fel (hög patella luxation  t e x) som resulterar i  midre livskraftiga och sjuka hundar.
Även med den bästa DNA tekniken kan genetiska fel uppkomma, renrasavel kräver mer just av den orsaken att generna i många fall går mot "sönderavling", genutbudet är för begränsat för att motarbeta felen och det hela blir bara värre och värre ju mer man avlar. Att avla renraser kräver kunskap i genitik ändå ser vi många uppfödare exprimentera hej vilt.
 

image692 image694 image693
1. Chorkie (Chihuahua Yorkie) 2. Chipoo (Chihuahua Pudel) 3. Taco Terrier (Chihuahua Toy Fox Terrier)


Med blanrasavel minskar dessa genetiska fel avsevärt. En Designer dog kan fortfarande ha genetiska problem då man korsar renraser med genitikproblem men i och med att genpoolen mixas så minskar risken för genetiska sjukdommar. Den genetiska termen "Heterosis Effekten" är vad Designer Dog uppfödarna är ute efter, två avlade genetiska linjer mixas och ger grunden för individer med en friskare genetisk bas. Denna effekt resulterar, logiskt, i friskare och livskraftigare hundar med en betydlig reducerad risk för genetiska sjukdommar. Detta ger alltså i praktiken starkare individer än renrasaveln!
Heterosis effekten är ett vitt begrepp inom djuravel.
   Målet för Dessa Designer Dogs är alltså egentligen inte att skapa en ny ras, man är ute efter friska hundar utan genetiska problem, så fort man går vidare efter första generationen renras+renras så förlorar man denna Heterosis effekt mer och mer, men givetvis pågår flergenerationsavel efter lyckade resultat.

Men vad är det för skillnad på en "Designer Dog" och en simpel "mutt" som dom säger i Usa, jo muttens ursprung har du ingen aning om, det kan vara 50% chihuahua och 50% Jack Russel men också lika bra vara en blandning av 7 olika raser med diverse korsningar och generationer emellan som nu resluterat i en hund som ser ut som en Chihuahua/Jack Russel.
En Designer Dog härstammar från stammad renrasavel, är lika seröst "bokförd" med stamtavla som en renrashund (I Usa finns The American Canine Hybrid Club för att hålla reda på Designer Dog aveln), aveln är noga under kontroll och bör därför, givetivis, också kallas seriös (trots undantag i missbruket av begreppet Designer Dog). T e x så använder man sig alltid av större tikar så valparna inte blir för stora och ger komplikationer vid förlossningen i sådan här avel.


image699 image701 image703
1.Chestie (Chihauhua Westie) 2. Chimaton (Chihuahua Dalmatin) 3. Chichi (Chihuahua Chinese Crested)


En Designer Dog är ingen olyckshändelse utan har en väl planerad avelstanke i botten, t e x används Pudeln ofta i Designer Dog avel just p g a dess allergivänliga päls för att få fram allergivänliga blandraser.
Men, till skillnad från renrasavel är det inte garanterat hur resultatet av en Designer Dog korsning blir, kanske får Labradoodle valpen mer labradorpäls än pudelpäls? Kanske får 40% av kullen pudelpäls och resten labradorpäls?
En erfaren Designer Dog uppfödare kan lätt informera sina köpare och minska risken för överraskningar men man har ett stort ansvar som köpare också.
    På samma sätt som man väljer renrashund efter dess egenskaper ska man välja Designer Dog hund, är de någon av de båda rasernas egenskaper som kan bli problematisk och oönskad - undvik blandningen! Både som uppfödare och köpare av Designer Dogs så krävs det noga research om de båda rasernas egenskaper och om nu mammans gener slår till mer än pappans eller tvärtom så är man beredd, i en Designer Dog kull kan det bli en härlig mix av gener men som inte syns helt förns valpen vuxit upp.
Är de båda rasernas egenskaper passande däremot kan det ju inte bli annat än bra vilka gener som än slår igenom starkast.
   Välj din Designer Dog noga, bara för att det är blandrasavel det är frågan om så ska det inte betyda att köpet accepteras vara midre seriöst, det är fortfarande en hund och med troligtvis större livskraft än en renras, han/hon ska stanna länge hos dig!


Så, Designer Dog = blandrashund?! .. Designer Dog = seriös blandrasavel.


American Canine Hybrid Club

paris erotica

image690

Om du har lite koll på modebranchen för hundar så tycker jag att du bör som jag idag, sola dig i strålglansen av dess mångfald. Industrin för hundtillbehör slutar inte att växa och nya kollektioner, nya idéer och nya märken poppar upp hela tiden. Vår- och sommar kollektionerna finns att skåda på diverse sajter men allra roligast tycker jag är att se de japanska, fantastiska, hundmärkena göra entré på den västerländska markanden (Usa då till att börja med, givetvis).
   Hört talas om Paris Erotica? Jag surfade på det japanska couture/vintage märket 2005 och nu 2008 kan vi se deras amerikanska webshop med hundgrejjer, kul!
Paris Erotica är uberkänt i Japan, de startade upp 1998 med kläder och accessoarer för tjejjer och utökade snart med hundkollektioner som snabbt sålde slut.
   Paris Erotica design är motsatsen till uttrycket "less is more", deras plagg är i ren idéexplosionsanda alá couture, street och vintage och man kan inte sluta att fascineras över deras vågade attityd - de provar ALLT! Färger, detaljer, material, teknik och accessoarer på det, rätta mig om jag har fel men jag tror de var Paris Erotica som startade coverall revolutionen (heldresser för hundar, alltså: kjol-och-tröja/byxor-och-tröja i ett plagg) och de är verkligen bäst på det!
Märket har diverse "undermärken" som t e x Paris Erotica Maniac och min personliga favo, PinkGold.
   Japanerna är fortfarande bäst på hundmode, men det är ju inte konstigt heller, enligt många hundmodevetare var det här allt startade.. Ska du lägga till ett intressant märke till din modemedvetna hundshop i år så är Paris Erotica givet.
Här följer lite "pariero" mode för din medvetna mini!till mini:
image691

Paris Erotica

mr men and little miss

image689Känner du igen dessa filurer? Det var i början på 70-talet Roger Hargreaves Mr. Men and Little Miss böcker gjorde entré, många av oss var inte ens påtänkta när de första svenskarna kunde lägga vantarna på en Mr. Men bok men jag kommer fortfarande ihåg syrrans vita häftbok med roliga bilder på en gul gubbe som jag "lånade" och låtsasläste under nattlampan. För er som inte relaterar figurerna till barndomen så borde ni ändå känna igen dom från "återupplivingen" via streetmärket Junkfood som tryckt upp diverse plagg med olika Mr. Men and Little Miss som nu finns att köpa till matte och husse.
    By the way, "återuppliving" av gamla kära figurer från filmer och barnprogram har varit på tapet inom hundmode ett tag nu i Usa, du kan se bl a Carebears (Krambjörnarna), Hello Kitty, Betty Boop och Curious George (Nicke Nyfiken) och nu, såklart, filurerna från Mr. Men and Little Miss.
Sött? Coolt? Mmm, men helt underbart klockrent.. Jag har inte hittat snubbarna bakom initsiativet för hundkollektion en men tills vidare kan du i allafall få tag på den hos hautedogboutique.com.
Vad sägs som en Mr. Mischeif t-shirt till buskillen?till mini:
image688


hautedogboutique