semester plus doughnuts

Nu drar jag och Selma på semester! Eller 07:21 rättare sagt då tåget från Uppsala går. Vi ska ut i skärgården och segla ca 1 vecka så det blir inte så mycket bloggande av.
Hoppas ni där ute, alla mattar och hussar, passar på och njuter ute med era minisar så mycket det bara går, det dröjer inte länge förns hösten är här igen *huuuuuu!*.
Så här thrilled är Selma över att ha semester inkl. flytväst igen, men visst ser det ut som hon tänkt simma seriöst i år? (syftar på Puchi doughnuts om armarna som flytpuffar.. eller var det tänkt som bikini?) *Host*, det blir nog inget simmade i år heller för lithen "ynk-och-gnäll-jag-hatar-vatten-vovve"..

Hej svejs så länge!
bild:

image661

Foto. Sophia Söderström
naughty naughty

image659


Oj, jag har inte nämnt om dessa helt underbart hillarious figurer, Naughty Naughty Pets från Scary Stories! Djuren är kända från böcker och en tecknad tv-serie som fick mycket uppmärksamhet för nått år sen, även i Sverige (wow). Har inte sett så många avsnitt själv men det är ett sånt där sjukroligt barnprogram som drar vuxen uppmärksamhet p g a dess totala galenskap i miniavsnitt med urfula djurkaraktärer som hittar på diverse dumheter. Bara namnen på karaktärerna är helt outreagous, vad sägs om "Henry Loves Your Wolly Socks", "Yes, A Cat Named Marty Cohen", "Naughty Naughty Keifer", "Sir Leo Lick A Lot", "Snort Snort Daisy Pekypoo" eller "Vicious French Bulldog"?!
Självfallet kan man hitta Naughty Naughty Pets saker som väskor och t-shirts men mjukdjuren är ju fullständigt klockrena! Vill ha en "Jacques Rock Star" och en "Dig Ivan Dig" i soffan! NU!
Mjukisdjuren finns som 46cm (+,-), 24cm (+,-) , nyckelringar (perfekta minimjukisar) OCH faktiskt som squaky dog toys (inte alla modeller men ändå)! Fynda på Ebay vettja, det ska jag.
Ett avsnitt finns att se längre ner men akta dig, theme songen fastnar regält!till matte & mini:

image657

filmklipp:Naughty Naughty Pets
Ebay

vavvakudde på vatten?

image653

Håller på och surfar efter inredningsprylar och stötte på dessa på bluebox.se, kuddfodral från svenska Walk On Water som webshoppen titlat med "Kuddfodral ..(modellen).. Chihuahua". Om det verkligen är en chihuahua på trycket är inte så självklart så jag surfar in på varumärkets egna sajt för att extrakolla - Jo minsann, "Chihuahua" är själva namnet på fodralet! Interesting, skulle gissat på en mops. Kuddfodralet är 50x50cm och görs i 4 olika modeller/färger med vavva trycket, 295kr hos bluebox - visst känns de fräscha? Det finns plaina fodral också utan tryck i samma tyger att variera med om man vill.
Walk on Water gör för övrigt en massa andra sköna inredningsgrejjer och accessoarer i snygg ren design, du har säker sett deras lap top cases eller mini wallets i någon designbutik. Lets shop!till matte & mini:

image656

Walk on Water
Bluebox

vårt minihem:första dan

Äntligen! I förrgår flyttade jag och Selma in i vår minietta, det känns lite konstigt..
Selma vet inte riktigt vart hon ska ta vägen så hon ligger mest i sängen och titttar på mig när jag packar upp eller skäller ut mig när hon tycker att jag sätter grejjerna fel, hon är så himla pedantisk (och jag som trodde att jag hade problem!).
- Nej jag skoja, hon skäller ut mig när hon vill ha uppmärksamhet och leka. Förresten, om ni inte köpt nån Kiss&Bajs mjukis till mini än så spring/surfa och gör det! Nyckelringarna på 7cm är perfekta minitilltugg! Finns det något roligare än svensk kiss- och bajshumor mellan vardagens alla bekymmer? ..Jo lyckligtvis *host*, men ändå.

I allafall försöker jag organisera upp vårt nya hem trots den möbelbrist OCH platsbrist som tyvärr råder, det som går att stuva undan tills jag kan skaffa mer förvaringsutrymmen göms i snygga lådor, majoriteten ur IKEAs "kasett" serie under skrivbordet. Det är svårt att hålla sig borta från IKEA när det kommer till dessa basic grejjer, de är ju så plaint snygga och så billiga - de nya dvd- och magazine lådorna är perfekta att ha allt möjligt i!
   Annars består mitt och Selmas hem av majoriteten vitt med bruna, gröna och senapsgula inslag i detaljer och textiler, en blandning av nytt och gammalt. Jag älskar ren, främst skandinavisk, design! Är också väldigt svag för 60-tals mod ocn 70-tal, att fynda på second hand är en otroligt rolig hobby, så det har blivit en touch av retro med åren. Och så får man ju inte glömma min svaghet för kinesisk kultur och japansk manga/animé som gärna tar lite extra synlig plats..
..Inklusive min besatthet av hundprylar förstås, hur i hela friden ska jag få plats med allt? Det är mest mina hobby-, pyssel- och företagsgrejjer som symaskiner, dator osv som tar mest plats annars. Tyvärr är det rådade brist på plats för fler garderober så de vette 17 vart Selmas kläder och mina tyger ska förvaras - ett mysterium som måste få en uppföljning senare..
    Har packat upp en hel del, tyvärr finns en del "basic stuff" att fixa innan jag kan plocka upp köksgrejjer bl a men här kommer ett liiitet smakprov tills det är mer representabelt här! Bilder från gårdagen, Selma med Kiss&Bajs givetvis. (Ursäkta bildkvaliteten, mobilkamera *host*).bilder:
image651
Kiss&Bajs
IKEA

gripande bakåtsträvare

image649

Vad är det för fel på vårat land?
Hur i hela friden kan vi ha fått ett så uppblåst storhetsvansinne vad gäller rätt och fel?
Det är ofta jag skäms över att vara svensk, speciellt när man pratar med folk vars landsmän tror Sweden är desamma som Switzerland (om dom ens känner till det) p g a Sveriges totala obetydlighet på världskartan och i historieböckerna. Hur 17 kan vi vara så uppblåsta, vårt land ligger ju på gränsen till intet?!
   Givetvis är den svenska hundvärlden likadan. Vem satte reglerna för vad som är rätt och fel i hundavel t.ex? De självklara reglerna och stadgarna är ju uppenbara för alla friska männinskor som är mån om djurens välmående men hur kan svenska hundägare sitta hemma på sina IKEA stolar och tro att Svenska Kennel Klubben är hundvärldens frälsning och dess stadgar lika betrodda som Bibeln?

  
Varför så upprörd? Antar att det byggs på vart eftersom, det är ju inte sällan man får moralpredikningar i ansiktet  p g a sin frispråkighet. Men varför är det så svårt att förstå att det finns seriösa uppfödare som avlar på hundar runt kilot? För att SKK menar att man inte bör avla på hundar under 2kg? För att min uppfödare sa att det inte är rätt?
   Varför är allt nytt, modernt och "foreign" välkommet på alla plan i det svenska samhället förutom i hundvärlden där majoriteten består av bakåtsträvande 40-talister och deras barn?
   Och nu pratar jag inte enbart om avel, snarare grunden till denna blogg, denna oacceptans vad gäller modernisering och förändring i hundvärlden. Det är märkligt hur svensken kan vara så öppen för alla möjliga influenser från andra länder men inte kan acceptera andra "utländska" värderingar byggda på mångårig erfarenhet vad gäller avel.
   Jag kan inte säga att jag till 100% är för avel på "Micro" hundar MEN det går inte att förneka att man med kunskap  och tålamod kan lyckas med det mesta. Titta bara på den mångfald hundraser vi har i dag, världsvitt. Inte har all avel gått 100% till på rätt men ändå har vi en hel del friska raser att välja mellan idag tack vare folk som vetat vad dom gjort. Att "fulavel" pågår inom i stort sätt alla populära raser är inget nytt, det är MYCKET som kan ifrågasättas. Varför finns det Chihuahua uppfödare i Sverige som avlar på hundar med fontanell problem och varför använder man hundar med hög Patella Luxations grad t.ex?
  
Det går inte att agera hundpolis så det är lika bra att ge upp, men bara för att det försekommer fulavel behöver man väl inte dra alla över en kant? "Jamen Chihuahuor kan man ju inte köpa, de har ju fontaneller stora som bowlingklot och knäna hoppar ur led var 5:e minut". - Kom igen, get real.
   Är så trött på alla dessa svenska självutnämnda "minihundsförsvarare" som alla, konstigt nog, är ägare av Chihuahuor.
"Det finns inget inom Chi som heter Teacup", "Det finns inga seriösa uppfödare som avlar på hundar under kilot", "Min hund är minsann ingen knähund!", "Min hund fryser inte, hon skakar ändå.", "Nej men gud, skor skulle jag aaaaaldrig sätta på min hund även om han frös" eller "LÅDA TILL EN HUND?!? SKK säger själva...."
 - Vad är detta för något? Är det rädslan för att bli inplacerad i ett fack av allmänheten som genererar i skrikande egosim eller är det ren idioti? Dumhet? Ett stort ovetande, en lucka som aldrig blivit fylld p g a svensk litenhet?
   Om hunden fryser så att den skakar ska den väl få något värmande på sig? Om hunden står och väger på 2-3 ben för att den tycker det är för kallt/hett på marken ska den väl få något skydd på tassarna? Om hunden konstant gör ifrån sig inne trots hård tillrättavisning ska den väl få en lösning vad än orsaken är, kylan, åldern what ever..
   Har hunden några som helst behov så ska väl ägaren se till att de blir lösta? Inte kommer SKK och knackar på dörren, lämnar över en manual som sen hundägaren fromt ska följa steg för steg för ett lyckat och ACCEPTABELT hundägande? Det är väl ändå var hundägares skyldighet att läsa hundens signaler och lösa problemen på det sätt som passar hundens och ägarens livsstil bäst?
   Det är var hundägares skyldighet att se till så att ens hund mår bra. Om det inkluderar rosa tröjor, skor med sula och en låda ELLER marinblå täcken, tassalva och tätare promenader är upp till var ägare. Men vad man än väljer som lösning på problemen så bör ödmjukhet gå före prestige hos var hundägare annars ska hundägandet ifrågasättas. Hundkläder är ett KOMPLEMENT vid behov, inget hunden går i 24h om dygnet. Likaså med skor eller t o m låda, ett KOMPLEMENT för att underlätta vid problem.
   För vem kan säga att tassalva funkar bättre på min hund än hundskor och hävda att han/hon har rätt men jag har fel? Eller vem kan säga att hundlåda är förbjudet för mig att använda till min hund vid nödfall för att SKK inte rekommenderar låda till hundar?* - Nä precis, ingen.

Så vad är det egentligen frågan om? Jo rädsla för förändring, att bli ifrågasatt och att inte våga stå upp för åsikter som kan skära sig mot mängdens. Svensk klibbig jantelag.
   En hundägare vars hund fryser vid kyla men som vägrar kompromissa med "idéer" är en elak hundägare. En hundägare som menar att alla uppfödare som inte gör som svenska uppfödare är oseriösa är en blåst hundägare.
En hundägare som menar att alla andras åsikter om hundägandet som inte stämmer överens med ens egna är fel är en dum hundägare.

Gripande bakåtsträvare.*Observera! SKK rekommenderar inte låda till hund som istället för att göra ifrån sig ute.

flytt x2 eller 3?

Jahapp, så steg man ur sängen någon gång efter lunch, tankarna i det blå och kroppen helt slut. Matte hade drömt om husse hela gripande morgonen, lite läskigt då husse inte ens existerar..
Nåväl, det var meningen att jag skulle vaknat upp i min nya lägenhet idag eller egentligen redan i förrgår men omständigheterna har inte riktigt varit anpassade för det.
Suck. Varför ska det alltid finnas motgångar?
    I fredags fick jag nyckeln till min och Selmas nya lägenhet, ostädad och med gräsliga 80-tals väggar började rivandet av tapeter på en gång. Flytten till nya plejset var planerad att äga rum på söndagen p g a "sista-dagen-tömning" från det Shurgard förråd vi haft våra prylar i de senaste 4 månaderna, så arbetet med väggarna var tvunget att göras innan.
   Tanken med väggarna var att riva ner de gamla tapeterna, spackla igen all 750 hål hyresgästen innan producerat i rent förvaringshysteri och sen måla tak och väggar i vanlig plain vit färg.
Eftersom jag pluggar hela sommaren är jag väldigt beroende av CSN som självklart dagen innan flytten fortfarande inte gett mig Juni utbetalningen. Efter ett antal samtal och mail fick jag problemet förklarat för mig som ett löjligt fel i deras, uppenbarligen outvecklade, datasystem. TACK CSN, you made my day, hela helgen och hela denna vecka (har fortfarande inte fått pengarna).
    I ALLAFALL med "lån" från divese mammor (!) kunde jag köpa färg och grejjer till väggarna och tillsammans med min uppoffrande, tålmodige och erfarne stackars vän satte vi igång Roomservice på fredagkvällen. ..Som fortsatte genom årtionden av tapeter, spackel, glasfiber och vitfärg till lördagen, söndagen, måndagen och tisdagen!
   Roomservice my ass! HAHA! Snacka wannabes. Men väggarna är i allafall vita! *host*
Glasfiberväv är krångligare än vad man tror under stress efter skymning med pms besvär. Det sorgliga är att allt skulle vara inflyttsklart om det inte var så att pengarna tog slut varav en fondvägg inte ens är spacklad! Det är därför jag sitter här, i Moncs fullproppade lägenhet, med en hund sovandes på smalbenen, väntandes på att CSN ska få arslet ur.
   Visste du att man kan flytta 25 Bauhaus kartonger, 7 säckar, 2 bord, lite jox och en soffa med bara 2 tjejjer, en morsa och en blå kombi på mindre än 3 timmar? Sen att morsan och den ena tjejjen loadade upp ett lass i fel hus, satte nyckeln i fel dörr och sen var tvungna att "snabbt åtgärda problemet" är en annan sak..

Ibland önskar man att man vore hund.

ja, teacups

image642


Teacups. Fick en så konstig reaktion i ett svenskt hundforum på ordet att jag faktiskt blev chockad och kände att jag nog måste ta och reda ut ordet för svensk litenhet.
"Teacups" är ett vardagligt och vidsträckade ord för små hundar under 5lbs (2.2kg) i Usa. Alla vet vad man pratar om. Framför allt där småhundar är en lika vanlig syn som småbarn p g a att småhunds intresset vuxit till att bli så sjukligt stort de senaste 7-8 åren där borta, främst genom div. celebs och media givetvis.
Ofta tjänar dessa småhundar som "istället för barn" och därför är dom också en så självklar kategori av hundar som därför kräver en egen genre och en eget namn. Men varför just "Teacups"?


Med Teacups menar man givetvis tekoppshundar - hundar som är så små att dom får plats i en vanlig tekopp, minihundar. Majoriteten vet hur en tekopp är storleksmässig och att sätta minivalpen eller minihunden i en kopp ger bilden av en mycket liten hund.
Vem har inte snubblat på bilder på små valpar sittandes i tekoppar surfandes på webben?
Spelar ingen roll om det är renrasiga hundar eller inte, det har blivit något av en nationell självklarthet på andra sidan Atlanten att exploatera sina minivalpar så små som möjligt vid försäljning, eller helt enkelt bara för att skryta om hur liten hund man har. En självklarhet som även spritt sig globalt.
   Att "minsta hunden competition" försigår bland minihundsägare och uppfödare är ingen dold hemlighet. Att ha en så liten hund som möjligt är något av en freakshow, även i Sverige. Att Teacup aveln har vuxit enormt är fullt synligt, även att den medför många baksidor.


image645 image647 image646

En annan vanlig variant som man ser av detta fenomen, att visa sina minihundar så små som möjligt, är fotandet brevid en Cola burk, kanske det smartaste valet för universiell konsensus - vem känner inte igen storleken på en Cola burk? Men så har vi ju koppen. En hund som placeras i en kopp är ju något otroligt sockersött: "Nämen GUUUUU så liten, den sitter i en kopp!" och valet är givet - Teacups!
   Men nu ska ni inte tro att detta uttryck kom med Tinkerbell, nä amerikanska tanter har pysslat och fotat och sysslat med sina små tekoppsälsklingar långt innan Ms Hilton ens var påtänkt. Teacups har alltid funnits i den moderna hundvärlden genom Chihuahuan och alla dessa blandningar mellan små raser, avel på minismå hundar är en fascination oundvikbar.
    En fulis som kommer med Teacup begreppet är alla dessa minihundar som sitter vackert i koppar som 8 veckors valpar men som inte alls får plats i dom som fullvuxna på 1,8-2kg - majoriteten av Teacups. Men värre är det med de hundar som är rätt små när dom föds, fotas i koppar vid 4 veckors ålder men som sen växer upp till 3-7kgs hundar.
   Riktigt små Teacups under kilot (också ibland kallandes Micro Teacups) brukar fotas vid 5-10 veckors åldern ståendes eller sittandes i koppar, men kan säkerligen fortfarande sitta i en kopp också som vuxen, dom är ju så otroligt små! En Bichon valp på 4-5 veckor kan om den är liten lugnt placeras i en tekopp men kan knappast kallas en Teacup hund som vuxen då man inte ens kan pressa ner denna med våld i samma kopp som färdigvuxen. Men som med det mesta i Usa kan gränser tänjas lite för vad som krävs för stunden, självklart känns mina "Teacup Bichon" valpar mer eftertraktade än plaina, vanliga Bichon valpar.

    En fulis som går hand i hand med detta är att använda större koppar vid fotografering av valpar och detta fenomen är mycket intressant. En "wannabe Teacup" hund kräver oftast lite mer space pga att den faktiskt inte är någon Teacup, därför placerar man den i en större kopp = Teacup hund! Visst är det intelligent?
Men varför gör folk på detta sätt? Jo p g a småhunds trenden. Faktum är att minihundar under 2kg säljer bättre än småhundar generellt i Usa, hundar under kilot kan folk döda för.


image644 image643 image648

Men så kommer ju minihundavelns nackdelar, puppymills (hundfarmar), backyard breeders, hundmuggling, inavel, sjukdomar och för tidig död. Många Teacups under kilot har betydligt kortare livslängd än de över då de faktiskt kan räknas som invalider, hjärt- och andra livsnödvändiga kroppsorgan är outvecklade och kräver ibland t o m kirurgi om inte en för tidig död eller avliving p g a lidande.

   Det farligaste med att köpa dessa enormt små hundar är konsekvenserna man som valplöpare får ta p g a den oseriösa avelns egoism, där uppfödare egentligen skiter i valparnas hälsa för att få fram så små hundar som möjligt, tex utfodrar med dietfoder till dräktiga tikar och valpar eller helt enkelt svälter hundarna för att få fram den "acceptabla" vikten.
   Att avel och valpning kan vara problematiskt på dessa små är också ett faktum, små tikar kräver i majoritet kejsarsnitt och dödfödda valpar förekommer. Teacups föder sällan fler än 3 valpar.
I Sverige står renrasig avel inom vissa ramar och Teacup avel förekommer inte alls på samma sätt som i Usa. Att avla på tikar under 1.5kg här är extremt ovanligt medans det i Usa under AKC (American Kennel Club), eller andra kennelklubbar, finns proffessionella och seriösa Chihuahua uppfödare som enbart använder sig av tikar under 1,5kg och som tack vara åratals erfaranhet av uppfödning kan garantera fullt friska hundar med en vuxen maxvikt på 2lbs = 900g (!) sk Micro Teacups.
   Självklart finns det uppfödare som inte är lika erfarna där fel förekommer (som i all avel) men det faktum ATT det finns de som vet vad det gör och som lyckas få fram fysiskt och mentalt friska och vackra utställningshundar är väldigt imponerande. Men då får man ju inte heller glömma att den "extrema" minihunds aveln härstammar från Usa vilket självklart betyder mer erfarenhet hos uppfödarna.
   Men man ska verkligen veta vad man gör när man köper riktigt små hundar i eller från andra länder, att ta för givet att alla Micro Teacups är fullt friska hundar för att uppfödaren verkar seriös eller för att valpen är söt på bild är väldigt naivt. Detta gäller alla Teacups, både normalstora med en vuxenvikt på 1,5-2kg och de extremt små Micro Teacups. I och med denna extremavel följer nackdelar, något ingen köpare vill ha att göra med och det krävs extra ansträngning för att få en garanterat frisk valp med sig hem.
Det bästa är ju självklart att köpa hundar med stamtavla då du har fler garantier och backup, men egentligen finns det ingen 100% garanti för stammad avel heller - som med alla hundköp tar man ju risker, det viktigaste är att minimera dom riskerna.

Så vad vill jag säga med detta? Jo att vare sig svensken gillar det eller ej så är Teacup hundar nu ett världvitt begrepp som nog inom snart framtid kommer greppa sina klor i lill-Sverige också. Även om man som uppfödare inte fotar sina minivalpar i tekoppar så vet man vad Teacup eller T-cup står för.

   Och även om den största Chihuahua-hysterin må ha lagt sig här så är intresset för minihundar en växande trend globalt med allt bredare avel. I och med nya minirasers "intrång" och intagande i både nationella och internationella kennel klubbar skapas också ett större intresse som bygger vidare på en växande minihundstrend, även i Sverige.
    Att små hundar fascinerar är inget konstigt, att dessa minihundar, friska, är precis som vilka stora "vanliga" hundar som helst vad gäller uttryck, beteende, instinkt och livsglädje fasciner. Att dessa minihundar faktiskt klarar av otroligt mycket mer än vad de flesta tror p g a såpass hög intelligens fascinerar. Självklart! Och därför är det heller inte så konstigt att så många fastnat för dessa minisar, dessa Teacups.
Ja, T e a c u p s.


(Det ska väl tilläggas, p g a allt tjafs, att AKC Chihuahua Club Of America tar avstånd från Teacup begreppet eftersom det skapar förvirring hos valpköpare som tror dom kan få tag på extremt små hundar på beställning när dessa i vanliga fall föds slumpvis in i "normala" Chihuahua kullar. Att det försekommer särskild avel på dessa Micro Teacups är relativt nytt. Men en del AKC uppfödare graderar själva in sina valpar/hundar i storleksordningen alla förstår; Micro Teacup, Teacup eller Regular/Normal.. För logiken och underlättandet vid försäljning.)


Psst..Googla runt lite på "teacup puppy", "teacup chihuahua" eller
"micro teacup puppy" eller sök på Youtube, man hittar mycket snack,
seriös vs. oseriös avel, Micro Teacup uppfödare, bilder, filmer osv.