bestulen

Hur man blir bestulen på sin roll som hundägare och beskylld för att man inte tar hand om djuret tillräckligt:
Flytta hem till din mamma som påstår sig ha ett 6:e sinne för djurs känslor och säger sig kunna känna när dom är bajs- och kissnödiga som kräver rastning varannan timme.

Suck vad jag behöver boende! GUUUUD vad jag saknar mitt liv!


torrfoder för kräsna minis

Vi har hunnit prova en hel del hundfoder då Selma är väldigt, enormt och extremt kräsen av sig vad gäller käk.
Som många småhundsägare känner igen så kan det vara problemtiskt att hitta ett bra foder som fyller alla behov och som samtidigt, faktiskt, också går ner frivilligt. Precis som oss människor har hundar också sin egna individuella smak så även ett "superbra" foder kanske inte alls faller mini i smaken - man får prova sig fram.
På mässor och i djurbutiker finns oftast en hel del gratispåsar att fiska med hem som är perfekt för att hitta rätt i djugeln av hundfoder.
Nedan följer en lista på det vi testat.
Nu kör vi Royal Canin Chihuahua som är speciellt utvecklat för kräsna minis. Tyvärr finns fodret fortfarande enbart som 500g påsar. Ett annat väldigt bra fodermärke som man inte hittar ute i butikerna så lätt är ANF (Advanced Nutrition Formula) som jag vet många kräsna minis gillar, även Selma.

Hoppas tipsen kommer till användning - Lets feed!till mini:


image607 image608 image609 image610


Graderat efter smak

1:snusk 2:går ner 3:ok 4:bra 5:mums!

VALP
- Eukanuba / Puppy & Junior Small = 3 (ok)
- Friskies / Puppy (värdelöst foder) = 2 (går ner)
- Purina Proplan / Puppy Small Breed = 4 (bra)

VUXEN
- 1st Choice / Små och Medelstora Raser = 4 (bra)
- ANF (Advanced Nutrition Formula) / Holistic = 5 (mums!)
- ANF (Advanced Nutrition Formula) / Kyckling & Ris = 5 (mums!)
- Doggy / Prima Små Bitar = 1 (snusk)
- Hills (Science Diet) Nature's Best / Adult With Real Beef = 5 (mums!)
- James Wellbeloved / Duck & Rice Kibble = 1 (snusk)
- James Wellbeloved / Ocean White Fish & Rice Kibble = 1 (snusk)
- James Wellbeloved / Turkey & Rice Kibble = 1 (snusk)
- Mera Dog / Agility = 2 (går ner)
- Precept / Foundation Formula = 5 (mums!)
- Purina Beneful / Original = 5 (mums!)
- Purina Proplan / Adult Small Breed = 4 (bra)
- Robur / Maintenance = 2 (går ner)
- Robur / Performance = 2 (går ner)
- Robur / Light & Sensitive = 2 (går ner)
- Royal Canin / Chihuahua = 5 (mums!)
- Royal Canin / Dachshund Adult = 3 (ok)
- Royal Canin / Mini Dental Hygiene= 3 (ok)
- Royal Canin / Mini Sensible = 4 (bra)
- Royal Canin / Poodle = 3 (ok)
- Royal Canin / Shih Tzu = 3 (ok)
- Royal Canin / Yorkieshire terrier = 4 (bra)


..Fyller på listan vart efter som vi prövar nått nytt.


1st Choice
ANF
Doggy
Eukanuba
Friskies
Hills Natures best
James wellbeloved

Mera Dog
Precept

Purina
Royal Canin
Robur

mammadagen och oliver åt alla!

Idag är det morsdag som de flesta förhoppningsvis kommit ihåg.
Jag och Selma drog ner på stan för att införskaffa mamma (momo) presenter. Inne på Kaktus försökte jag övertala Selma att köpa morsdagpresent till mig i form av Pilgrim örhängen men det gick inte så bra. Inte för att Selma gjorde motstånd sittandes i ryggsäcken, men det gjorde mitt samvete som helt bedövat gick in på Polarn & Pyret här om dagen och lika bedövat "råkade" prova en brun-vit randig långärmad PoP t-shirt som sen följde med hem.. JA jag betalade självklart! ..Bedövad dock.

*Host* I allafall så lunchade vi med Monc på Waynes och tro det eller ej, Selma (tiggandes som vanligt med blanka ögon) fick en grön oliv av Monc OCH ÅT DEN! "Jag har gett henne svarta oliver förut" säger Monc varpå jag nästan får kvälningar - oliver är ju ruskigt äckligt!
Så komiskt. Selma är en riktig liten finsmakare, äter allt sånt där "fint" typ ruccula, brieost, kaviar, lax och.. OLIVER! Kära nån alltså, tycker faktiskt synd om alla hundar som bara får tugga foderkulor hela livet, speciellt dessa oftast kräsna småhundar som uppenbarligen är små gourméer!

linnéhysteri

Ja, i veckan har det varit ren Linné hysteri här i Uppsala. 17 miljoner kr ska ha gått åt till det 2 dagar långa (korta) jippot. Stackars skattebetalare. Och stackars Japans kejsare som kom hit och fick se svenskens krystningar i försök till att framstå som kultur- och historiebevarare. Nej, jag är inte så värst intresserad av Linné och Ja, jag tycker pengarna borde gå till annat.
Men en kul grej som komunen "sparat" pengar till var rullgräset på shoppingstråket som ett gäng snubbar kom och rullade ut kvällen innan premiären. Rullgräset sträckte sig från St: Olofsgatan, Biblioteket, ner till Bangårdsgatan. Självklart var jag och Selma nere och fotade. Eller rättare sagt: jag försökte fota med mobilen, Selma invigde gräsmattan med att göra nr 2.
Dagen efter var vi nere med momo och kollade runt. I stadsparken hade man gjort en "tulpan parad" eller vad 17 det kallades och köpt in och planterat 1000tals tulpaner i massa olika färger och sorter - konstigt nog helt "off" från själva promenadstråket i parken. Kändes minst sagt krystat, eller är det bara jag som inte är någon blommänniska?
Tulpanerna fick mig att fundera lite.
..Tänk att mina skattepengar går till inköp av massa tulpaner i olika färger som står några veckor för att sen ruttna bort i glömskan istället för att öka mina chanserna att hitta boende igen.. Visst är det märkligt?
Men Selma bugar och bockar för den mest påkostade toan hon någonsin använt.bilder:
image606
Foto & Laoyout: Sophia Söderström

dom har bara två ben!

"Dom har bara två ben" hittar jag bland Aftonbladets nyheter på deras webb tv. Filmsnutten visar tre st 4 månaders Chihuahua valpar som hasar omkring på enbart bakben. Trots valparnas pigga uppsyn och synliga kämparglöd så kan man inte annat än hålla sig för tårar när man ser stumparna till framben.
"De tre Chihuahuorna föddes med enbart två ben vilket förmodligen beror på inavel"
- hur oansvariga, dumma och hjärtlösa ska människor tillåtas vara i djuravel? Det har gått ganska långt åt fel håll när tre valpar i en kull föds med enbart två ben!

När jag söker vidare på webben hittar jag flertalet bilder och filmsnuttar på de små kämparna. Vavvavalparna föddes i Usa (såklart) vars ägare, en "backyard breeder", ville bli av med dom och gav dom till ett animal shelter som i sin tur gav dom vidare till North Shore Animal League America i New York.
Valparna, som döpts till Venus, Pablo och Carmen, genomgår nu träning inför adoption och kommer troligtvis kunna gå raklånga och om det behövs få hjälp med hjul som stöd för ett någelunda normalt hundliv. Och det finns tydligen redan massor av intresserade amerikaner som vill adoptera en liten.
Det är tur att det finns folk med hjärta, men om alla hade det skulle inte något sånt här ens inträffa!!!
Gå in på länken längst ner och läs mer om deras story, där finns också en bättre filmsnutt och man kan donera pengar till organisationen och hjälpa till.
Man kan inte annat än fascineras av valparnas kämparglöd och bli helt kär, speciellt i lilla Venus.bilder:
image602image603

skärmdump:

image604


film:North Shore Animal League America

livets mening

Alla funderar vi över livets mening till och från. Varför finns jag, varför är allt som det är och hur i hela friden ska jag kunna komma dit jag vill?
Nog snackat om det, någon som iallafall har hittat sitt syfte är min hund. Att hålla vakt på balkongen är den viktigaste syssla hon har! De senaste dagarna har jag verkligen insett hur viktig denna vaktinstinkt är hos henne. Att kuva denna instinkt är svårt och nu börjar jag undra om det ens är snällt att göra det.
Tycker inte om när hon slår "rabies bakut" så fort skummisar passerar nedaför men det är svårt att få henne att sluta. Och för att vara så liten och alltid behöva falla offer för antingen tvångsklappning och gulligull eller småhundsarrogans inklusive skällsord så tycker jag hon har all rätt i världen att skälla ut skitstövlarna!

Det är ju egentligen bara jag som tycker det är pinsamt med en skällande mini på en inglasad balkong. Förhoppningsvis.

Många passerar nedanför balkongen dagligen och då någon närmar sig, speciellt hundar, så hörs grrmoff, men nån gång ska man väl få ha något att säga till om? Ofta stannar folk till när dom får syn på henne och pekar och skrattar. Borde hon inte ha rätt till att få säga ifrån när hon blir hånad? Skulle man själv inte vilja köra lite rabies utbrott när folk är as?
Eller är det så att min hund är lika osocial och folktrött som jag själv är till och från vilket tar form som.. fascistisk balkongvakt? ELLER.. är det så att min sympati som gör att jag inte tränar bort detta beteende grundar sig i ren lathet..?
Men egentligen, det är ju inte ens min balkong, varför bry sig?
Dessutom så ser man hur stolt hon är varje gång hon fått iväg en fuling.. Alla måste ju få ha uppgifter och syften här i livet annars är det ju helt värdelöst, eller hur?bilder:
image601

sharkbite från dogo till ebaypris

För ett tag sen fyndade jag 2 tröjor på ebay till Selma, ebay är livsfarligt! Om man vet hur man sniffar fram de riktiga godbitarna så kan man verkligen få tag på kap! Som med dessa 2 tröjor. Köpta hos Trixe and Peanut i New York men "importerade" av en engelsk tjej som auktionerade ut dom varav jag var det enda som budade.
$29/st kostade dom i inköp i Usa jag fick dom båda inkl frakt från England för $27. Snacka kap!
Båda tröjorna som faktiskt också är dräkter är från märket Dogo och i stl xs.
Nedan ser ni Hajtröjan, endast för minis med asskicking attityd och mattes "agrodagar". Tröjan är i sweatshirt modell och har egentligen rätt taskig passform på Selma p g a väldigt hanhundsanpassad hög skärning på mage och stor Chihuahuahals. Men smart är knapparna på luvan och rygg/hals som gör att man kan fästa luvan så att den inte ramlar ner i fejjan i onödan. Och så är den ju för cool helt enkelt!
Såg att den fanns att köpa hos svenska Fashion for dogs för ett tag sen så nu kan ni också få tag på den enkelt!

And be nice! Annars blir det sharkbite up your..till mini:

image599

köp hos:

Fashion for dogs

design by minx - svensk hunddesign med stil

image598

Surfade på detta svenska märke nyss. Svenska genuina och "unga" hundmärken är inte lätt att hitta. Ofta kör folk mainstream basic som säljer i majoritet då behov uppstår till skillnad från de yngre designerna och varumärkena där designen inte enbart är till för att fylla ett behov utan faktiskt skapar ett behov genom designen själv - Man shoppar för att det är snyggt helt enkelt.

Design by Minx är ett sånt märke tycker jag. Jag gillar stilen då den ligger rätt nära min smak när det gäller illustrationer.. Design by Minx skräddarsyr hundhalsband och tillverkar småtillbehör till hemmet med egendesignade tryck. Helt fantastiskt roligt och det "ful-coola" trycken är så grymt svenska på nått sätt att man nästan måste beställa ett halsband för att checka trycken riktigt ordentligt. Det är absolut värt att prova!

Märket är en del av minx.se, reklambyrån RallyMedia & Minx (därav designen tänker en annan grafiker..). Me like.till mini:

image594
image596image597
Foto: Design by Minx

Design by Minx

wetnoz skålar! äntligen!

För någon vecka sen fick vi reda på att vi vunnit en tävling som puppia.se anordnat. Man skulle skriva om Puppia produkter och länka från sajt/blogg för att sen delta i en utlottning. VI VANN!
Helt O T R O L I G T då jag verkar ha haft oförmåga att vinna tävlingar sen födseln. Kanske Selma är en guldgruva till turvovve?
Hur som helst så vann vi lottdragningen och fick välja grejjer för 1000kr (!) fritt ur Puppia Swedens utbut (som inte bara består av Puppia utan bl. a Greenfeilds, Flexi, Wetnoz och Bobby).
Gissa om jag hade beslutesångest trots noga graderade önskelistor och sjuk shoppingkoll på hundgrejjer. Kom i allafall fram till att de där Peewee skålarna från Wetnoz jag dregglat över nått år nu skulle vara drömpriset! Skålarna går på runt 500kr st här i Sverige och hur prioriterar man det framför annat med en rätt blygsam student/surfer budget?
Idag kom skålarna med bud och knacka på dörrn! ÄLSKA paket!

Wetnoz är fantastiskt. Jag har skrivit om det amerikanska märket förut och har sett småbitar ur sortimentet live men de minsta skålarna, Peewee, har jag bara sett på webben.
Kvaliteten är utmärkt. Designen perfekt. Har letat skålar i evighet till Selma men alla är för stora eller ser för stora ut.
Dessa rymmer 2,5dl vatten och/eller mat och passar utmärkt för Selma som äter drygt 1dl torrfoder/dag utan att skålarna ser för stora ut. Skålen är blank, i rostfri kirurgisk stål satt på en gjuten ställning av svart gummi - så smakfullt stilrent!

Peewee skålarna kan inte puffas eller köras runt med vid måltid utan står stadigt på sina fyra ben så 100% njutbar användning garanteras för både mini och matte!. Dom är också lätta att rengöra och är en ren fröjd för ögat vid både påfyllning, användning och (självklart) även i oanvänt tillstånd ståendes på golvet.
Det enda negativa jag kan se är spegelvarningen för alla minis som är rädda för sin egen spegelbild hehe, skålarna är ju blanka. Men vad 17, för minis som annars brukar stanna upp och titta lite extra när en spegel passeras (Selma) är dom perfekta ;)

TACK PUPPIA Sweden, NI ÄR BÄST!

Och vad säger Selma? - Hallå? Slitet torrfoder i dessa också!? Vilket hån för designern! Ge hit kyckling och ruccula!!!till mini:
image592
Foto & Layout: Sophia Söderström


Wetnoz

Puppia Sweden

sveriges roligaste hundblogg

Är det nått jag uppskattar så är det skön humor. Skön i den graden att den helt enkelt är så sjukt överdriven och tråkrolig samtidigt som den är såpass klockren att den gör skratt fullständigt oundvikligt. Det är svårt att bemästra sådan humor, speciellt bland hundägare har jag märkt..
Men jag har hittar sveriges roligaste hundblogg! Och ny snackar vi inte "lyxiga koppel, torrfoder tips, utställningsbilder, bruksgrenar eller chihuahuor klädda i tyll utan en pure hundblogg där hunden själv står för bloggandet.
Leffe bloggar om sitt Chihuahualiv där han visar bilder och berättar storys från sin vardag. Bilderna till texterna är fullkomligt genious och det Xtrema bloggandet är så aprolig att jag numera skulle vilja prenumerera på Leffe-citat!
Go Leffe!citat:

"Pee Wee var här igår. Han åt upp min mat. och kräktes på mattan där jag brukar kräkas...
Vi skall ses igen. Han är också inne på nationalekonomi och kvantfysik."

"Käkade en toastskagen och drack ett glas vin. Pencillinkuren är över så jag kan ta ett glas igen. Vid 12 slaget skall jag försöka få tag på Nallen i Hässelby och önska gott nytt hundår... Undra vad hon kan ha för nummer... 555-NALLE? Ringer Eniro..."

"Regn och kallt... Farsan och jag kollar Hong Kong filmer. Får mig att tänka på 70-talet när jag hade en träningsdojo på Manhattan och lärde ut Kung Fu..."

"Har ingått avtal med Google. De har tjatat om att få lägga in reklam på min blogg. Hade möte med deras VD i Kista idag. Vi skakade tass och nu rullar pengarna in...
Skall försöka betala av mina sjukhusräkningar med pengarna, och lite leverpastej också..."

"Det börjar bli stort nu... 200 besökare på lördagen. Hamnade på djur.feber.se igår. Skall till David Letterman på tisdag, Tom Cruise hade lämnat återbud och jag var på en stand-in lista. Funderar på att ta en date med Paris Hilton´s Thinkerbell när jag ändå e i USA..."

GAAAHAHAHAAA! Tänk om alla stelbenta chihuahua hatare kunde skaffa lite humor.. 


Life of Leif

valpar, vad är det med dom?

Har ju glömt att uppdatera infon om Filomenka (den feta hunden längre ner). Hon födde 3 valpar den 9:e runt 19.00 tiden. 3 tikar, varje uppfödares dröm ;)
För att vara Prazskys var valparna rätt stora och kjejsarsnitt gjordes, vilket visserligen är vanligt på små hundar, tyvärr. Lyckligtvis är mamma och valpar friska och vi väntar nyfiket på att få se deras utveckling! Dom är ändå ett bevis på att Prazsky Krysarik är en ras här för att stanna, vad än folk tänker och tycker om "minihundar". Valparna blir, som sagt, de första SKK reggade svenskfödda Prazsky Krysariks i landet.

Valpar alltså. Vad är det med dom? Så fort jag får syn på en valp (som är en rätt vanlig syn så här i vår och sommartider) blir jag helt svartis! Precis som om jag inte har min egna lilla älskling och det skulle räcka? Precis som om kiss- och bajs torkandet, ut- och inspringandet och fy- och nej sägandet är något man längtar tillbaka till. Visserligen var Selma drömvalpen.
Fast det är inte det.. Valpar är bara för söta helt enklet, för oemotståndliga! För.. goa! Intressant är också att ALLA valpar är söta. Rätt kräsen vad gäller hundsmak som man är kan jag dock inte säga att en valp är ful vilken ras det än är, även om valpen ifråga blir ful (!) som vuxen. Strange verkligen. Jag har alltid varit det, och kommer förmodligen alltid att vara det också: valptokig!

Här kommer bilder på de 3 småflickorna! Suddiga, men ni fattar sizen. Normalstorlek för PK valpar är 80-120g.bild:

image591
110g

image590
125g

image589
147g

Foto: Monica Blombergbalkong, manga och olydiga accessoarer

Idag har timmarna gått åt till städning av balkong och flitigt manga läsande för inspiration. Och illustrator.
Efter en trevlig fast låååång telefonkonferans sitter jag nu på en nystädad balkong och väntar på att mörkret ska infalla så lyktorna kan tändas.
Det flesta som läst bloggen har nog insett att både jag och Selma är sanna livsnjutare.. Såpass att även då stress egentligen bör uppta 24h om dygnet så har jag istället tendens till att skita i allt och bara försöka andas med jämna mellanrum. På senare tid väldigt jämna mellanrum.
Selma, hon är livsnjutare till 100%, gör precis som matte fast 100ggr värre då hennes självförtroende omöjligt kan vara annat än en Grand Danios som konstigt nog hamnade i en betydligt mindre kropp.
Selma äger momos lägenhet. Och hela gripande kvarteret. Det är delvis därför matte studerar manga mer än förut och sitter med illustrationer större delen av tiden, Selma är värd något riktigt stort, som andra hundar inte har..

Morsans balkong är rolig. En helinglasad hörnbalkong som ligger i en rätt livlig korsning som möjliggör en tydlig och intressant view.
Hittills har enbart Selma hållit till här ute för att njuta i vårsolen och skälla på alla fula gubbar, tanter, ungar och självklart -- superfula skurkhundar som går förbi "PRECIS NEDANFÖR VÅRA DOMÄNER" som Selma verkar formulera i sina s k skall då hon hörbart tar extremt illa vid sig och synbart gör allt för att skydda sitt revir.
Det här med att "minihundar" är accessoarer är en sliten och totalt oaktuell fras, vem som helst som går förbi här nere ser att min lilla "stackars" Paris Hilton hund är en vakthund. Shit asså om hon var en Rottis! Då skulle hon döda er allihop! Speciellt alla klyschiga skitsnackare! "Be my guest Selma.."
Är så trött på accessoar snacket att det kommer bli ett sant nöje när min "olydiga lilla accessoar" till vakthund verkligen flashar off sina kvaliteter som asskicking hund i framtiden..

Tss, nog om världens idioter (det finns ju så många), Här kommer ett litet smakprov på lite babymanga, inte riiiktigt vad jag lurar på just nu till 100% look-mässigt, men ändå... The PeKå! (?)bild:
image588


Illustration: Sophia Söderström

framtidsplaner och pmshund

Oj vilket skönt blogguppehåll jag haft!
Har varit otroligt befriande då jag kunnat fokusera på annat. Bloggandet blir lätt tvångsmässigt. Gulligt att se att bloggen är välbesökt trots en halvdöd skribent, hoppas ni läsare hittar saker ni tycker om.

Våren brukar lätta upp det mesta men i år är det sjukligt seg! Jag och Selma är fortfarande bostadslösa men seriösa framtidsplaner som inkluderar stora förändringar är i verket. Dagarna går mest åt denna planering men att planera och förbereda utan hemmabas är rätt knepigt.
Dagarna går otroligt snabbt, man går konstant med en oförklarig stress men samtidigt rör sig precis allt i slow motion. Hur kan 2 raka motsatser vara en och samma känsla och bli vardag?

Selma är pmshund just nu och seg som attan, våren lyser upp i hennes lugna tillvaro givetvis men det känns som hon har åldrats flera år över vintern, precis som matte själv. Konstigt det där hur hund och ägare lever halvt i symbios..

Har en massa grejjer som skulle behöva bloggas om men alltså, seriöst.. inte idag!
Däremot vill jag verkligen visa denna bild. Inte på en pmshund riktigt, men på en kompis högdräktiga tik, Filomenka. HAHAHAHA! KOLLA IN KROPPSFORMEN *GAAAAAH!* *magknip*.bild:

image587
Foto: Monica Blomberg

Filomenka är en Prazsky Krysarik tik på annars 1,8kg och blir den första Pk som ger svenskfödda SKK reggade Pk valpar här i Sverige. Valparna beräknas komma när som helst nu... *väntar ivrigt*

Monicas Pk sida