5 veckor - god jul!

God Jul på er alla! Sigrid och Siri upplever sin första jul idag och gissa om det är "uppleva-rus"! Småtjejjerna är 5 veckor gamla och har kaxat till sig något otroligt! Mamma Selma är fortfarande snäll men det blir en hel del morr och "flygande puppisen" till och från, Siri har synliga Royal Bitch drag och Sigrid är inte illa hon heller i att käfta upp sig mot mamma så det händer att de blir riktigt uppläxade. Bita och slita i varann gör det också rejält. Annars är de otroligt gosiga och pussiga om än med lite bit emellanåt! Sigrid ger alltid pussar på näsan och Siri lägger sig på rygg så man får pussa puppismage, att tugga på mattes hår är kul också - GOS!
  Dagen till ära fixade matte med en liten arranged "Christmas holiday" fototagning dan före dan i min b-iga puppy studio, b-kamera men med hjälpsamma momo (mamma). Wihooo *not* men det va rätt kul faktiskt om än alla roliga bilder blev suddiga! Mammas urvuxna blinghalsband i skinn åkte på men rätt så snabbt av, de var ju för stora! Sigrid fick spel över pärlbandet men fotogenique som hon är posa hon riktigt fint medans Siri mest pep omkring och ville till knät för att tillslut riva ner granen. Granen var väldigt intressant tydligen, och det var nära kojbygge på gång där ett tag, men sabotagebudskapet gick in tillslut och puppisarna fick åka ner i valphagen igen - åh du trygga boning!  Valphagen är bäst i världen än så länge men det har varit lite "husdebut" nu de senaste dagarna. På mattes matta blev det myror i brallan kan jag lova! Och kiss, såklart.
  Enjoy the bilder, körde med tanken "less is more" till skillnad från de flesta amerikanska valpjulbilder man stött på och.. Svart gran?! Man riktigt läste i ögonen på Siri där i början "jaha, då var det bara t-cupen kvar då eller?!.. please kill me now!"

Ha en underbar julafton nu! Vi återkommer med paketöppningen som är det bästa Selma vet. Näst efter skinkan. Och köttbullarna.. Prinskorv..


4 veckor
I måndags blev Siri och Sigrid 4 veckor gamla, hela 1 månad! Nu är det små hundar vi har har hemma garanterat! Bus, lek och bit, benen bär bättre och bättre och tänder växer nu ut mer och mer. Ofta ser man dom två ligga och tugga på varandra riktigt ordentligt, nos, öron, ben och svans är alla offer. Små springryck men än är det svårt att springa, små knorrmorr när det är lek med mamma eller varandra och mycket kontaktsökande när familjen kommer för att titta. De äter lite uppblött Starter 1-2 ggr per dag men helst ska det fortfarande vara mjölk. De är så otroligt underbara att se på nu!
  Matte fick ett ryck i helgen och byggde till en valphage av en mindre bokhylla med sov och lekavdelning och en inte allt för liten toaavdelning! Den får t o m plats i mitt tillfälliga minirum. Kan ni tänka er, de fattar redan att man ska bajsa och kissa på tidningarna! Än så länge behöver de oftast hjälp med att gå in på toan för när det är dags är det DAX, på stört. Jag brukar se till att lyfta dem till en tidning när de precis vaknat vilket funkar kanon, men när matte ligger och sover så blir det en del nerkissade filtar - tvättmaskinen går och går.. Kära nån vad jobbigt med större raser!
  Sigrid är livsnjutaren och hon är väldigt smart, hon fattade det där med tidningen snabbast. Sigrid har varit mer trött och darrig sedan mamma drog ner på diandet och vid vissa tillfällen får hon Siri-drag och kan se riktigt liten och ynklig ut, det är tur att hon gillar fodret. Annars leker och springer hon på så att vi alla får skrattanfall när hon är belåten. Hon ser ut som en renrasig Chihuahua nu Sigrid, öronen står fint och pälsen är utmärkt i både färg och kvalitet. Hon väger nu 680g.
 Siri blir mer och mer social och lekig vilket är väldig kul att se! Man hittar henne knorrmorrandes i vilda tugglekar eller i tossiga "reverse"laddningar till språng men hon är ändå den där lilla pricken som ska in under filtar och upp i famnen när det känns lite osäkert. Siri är väldigt Selma lik både vad gäller gosbehov och look. Hon blir också ljusare och ljusare men den där tan:en vette 17 vart den är nu.. I vilket fall börjar hon bli väldigt vacker - en riktigt liten prinsessa! Siri väger nu 560g.
  Förutom kiss och bajs är det helt fantastiskt underbart med puppisar nu! GOS AB.
food!
De senaste 3 dagarna har Selma börjat gå ifrån när puppisarna vill snutta, gripande mamma! De är faktiskt små än men det verkar som om mjölken börjat sina så mycket som de kämpar för att få ut något då mamma väl ligger still.
Igår var småtjejjerna helt darriga och Selma vägrade dia så jag provade på att blöta upp och mosa lite av de Royal Canin Starter foder som Selma ätit sedan hälften av dräktigheten och som puppisarna ska ha som avvänjningsfoder.
Se tidigare inlägg om Starter.
Kära nån vilket dyk! De var helt G A L N A. Sigrid körde fram som en dammsugare, Siri gick på bra också men lillan gillar att snutta och det där med att skopa in med tungan va lite svårt, de tuggar ju inte riktigt än. Men det var kalas ändå om än med en skrattande matte och momo, som använde både händer och fingrar, och en avundsjuk Selma som slickade i sig resterna när festen var slut. Men gissa vem som slängde sig på en tutte efter att först ha vrålätit, dykt, nära vält matskålen vidare försökt sno syrrans mat och samtidigt tiggt av momo?! Jo precis..
  De åt båda så gott de kunde med de blev inte nöjda, Siri somnade och Sigrid försökte få mjölk. Ska man skaffa mjölktillskott eller helt enkelt försöka få i dom gröten? Det är vid ca 4 veckors ålder man börjar avvänjningen men rekommendationerna är ju ändå inte att helt ersätt mjölken förns vid 5 veckor. Selma diar fortfarande men absolut inte så ofta som småtjejjerna vill nu längre - vad göööra?

Ok filmen vart UBERKASS men den får duga, kamera-blä och 40min bara för att komprimera filmen till quicktimefil med min dator som gått i förtidspension, sorry alla!


3 veckor
3:e veckan nu och tiden verkar inte räcka till! Idag helt plötsligt står öronen på Sigird rakt upp! Hallå liksom vänta på matteeee (som är pinsamt seg nu givetvis). De 2 senaste dagarna så känns det som man har 2 helt nya personer här. Det tuggas och nosas och tittas och stapplas.
Igår för första gången såg jag valparna leka med Selma! Slå upp tassen mot nosen på mamma och nafsa lite vänligt i munnen. Selma blev helt till sig av glädje när hon såg de små rullta omkring på sina vingliga ben så hon snurrade runt, fick lekspel och sprang efter en leksak, - llillah! Så stora är det inte riktigt än.
Trodde Selma skulle bli en sån där mamma som ploppar ut ungarna, matar, sköter och nattar utan en min för att sen lägga sig och sova och vakna upp 10 år äldre, men hon förvånar matte! Selma är SÅ duktig, tuttarna är blå av allt sugande, småtjejjerna är som 2 vilddjur när det är matdags! Över och under varandra med knyttassar och snabbt utbyte av dåliga tuttar till nya. Herregud tur att det bara blev 2! Men hon är rätt slut emellan åt Selma, sticker upp i mattes säng och gräver sig djupt in under täcket och kan sova länge. Men så fort det hörs ett pip går hon och tittar till dom.
  Pip förresten, i förrgår höll jag Sigrid i händerna (blir mycket gosande nu kan ni gissa) och hade på lite musik, plötsligt hörs ett pipskall kort som en hickning men regält för att vara från en sån liten hund! Jag hoppa till av förvåning, senare hördes ett knorrmorr när hon lekte med Selma - hon e så kul, har massa små ljud för sig!
Sigrid kallas numera fisen, hon är en riktig liten prutthund, förstår inte hur det kan lukta så mycket från en sådan liten! Too much food yes. Sigrid väger hela 600 gripande gram idag (!)! Somebody needs to learn how to use those sticks attached to her belly (blev rätt chockad då jag inte vägt henne på några dar)!
  Siri är fortfarande rätt skygg och det behövs mer tålamod, hon kryper direkt til närmste värmekälla när man sätter ner henne på en filt men hon är så näpen på något sätt! Vet inte hom hon kommer bli en riktig crybaby för Selma var rätt blyg som valp och se vad som hände med henne (The Royal BItch!). Siri har börjat ljusna något enormt i pälsen nu och tan teckningen är mer tydlig också, vad ska det bli för färg på dig lillan? Förresten, hon har börjad fisa nu också.. Siri väger nu 484g.
Nu är det svårt att ha en favvo, Sigrid är go för att hon är så otroligt framåt och social, Siri för att hon är så liten, näpen och behov av mer omsorg - hur ska det bli med er månntro era små råttor?
Svårt att få bra bilder idag, alla blev suddiga förutom tråkbilder sorry! Matte vill ha riktig kamera ja.. Det kommer en filmsnutt imorrn allafall :D
på stapplande ben
Oj vad det hänt grejjer med puppisarna de senaste dagarna! I början av veckan började de kravla annorlunda och även synligt vara mer uppmärksammade på omgivningen. Matte fick sin första puppispuss på näsan för några dar sedan!
Igår dock blev jag jätte överraskad när jag på eftermiddagen la upp dom på sängen - de började gå! På stapplande ben och med vispiga nybörjarviftningar på svansarna gick de runt och nosade. För övrigt har de även blivit mycket mer sociala och äventyrslystna. De har hittat varandra också och börjat tugga lite systerligt på den andre eller ser sig omkring och letar om den andre försvinner ur synhåll. Sigrid är mest social såklart och kan komma krypandes mot än och stirra än rakt in i ögonen när man håller i henne medans Siri fortfarande är mer försiktig om än överraskande framåt just denna walkday!
Jag tog tillfället i akt att filma de små rackarna under kvällen och deras big walk, klistrade ihop en liten flm. Kass kvalitet och typ jättemörk och nått konstig svart bit i slutet men bättre än inget huh? (nybörjarfilm med pocket kamera och Imovie, urkasst jaaaa). Imorrn är de 3 veckor gamla, det är nu allt kul börjar jue!


rea på djurhobby
Måste tipsa om en perfekt rea så här i kalla tider. I fredags tog vi en tur till tippen här i Uppsala som ligger i Boländerna (stadens större industriområde), vi slank in på Djurhobby för att köpa mer Royal Canin Starter foder. Vad hittade vi inte om en 50% rea på Theo kläder!?
Rean håller i sig så länge det finns kläder kvar, i fredags fanns det en del Wind Overall, Winter Overall, Fleece Overall, Eskimo Coat, Vest och Fleece Jacket i majoriteten svart, MUMS! Storlekar från XS till XL, mycket i XS-M vad jag såg (en svart Dog 07 skymtade jag också, stl L tror jad det vad..)
För er i Uppsalatrakten: tveka inte att julshoppa Theo till bra pris! Själv ska jag försöka dra dit och inhandla 2 Vests i XS innan det är för sent..

Djurhobby är en fräsch djurbutik med ett ovanligt stort utbud av hundkläder och accessoarer för att vara djurbutik i den kategorin. Puppia, Theo, Hurtta, Doggy Style Designs, Gustav & Evita, Request, Gummipets, Hunter o s v. Flera olika overaller för minisar att välja mellan vilket brukar vara knepigt att hitta ute i butik och kunna prova på plats. Dessutom har det ett snyggt provrum på klädavdelningen som bör nämnas!  I februari förra året var vi där och minglade när Theo hade modevisning med Mona och Engla Isabella från Top Dog (se inlägg "mode, mingel och the mini") butiken är trevlig med trevlig personal, om än lite felplacerade "i utkanten av Uppsala". Absolut värt ett besök för er som har möjlighet!


Djurhobby
Theo

2 veckor
2 veckor har gått! Småtjejjerna växer vidare i spurtfart, Sigrid ligger på 440g, Siri 358g. Jag börjar fundera hur himla stora de blir! Selma var en 650g liten prick med rund mage när jag fick hem henne som 10v valp. Men visst, trots att hon var den minsta som valp blev hon ändå en av de större som fullvuxen av en kull på 5. Tycker småtjejjernas mått är stora men det betyder ju inte som sagt att de nödvändigtvis blir stora.. Det blir en medelvikt mellan Östen och Selma som bör vara runt 2kg.
Bortsett hur de är storleksmässigt är de nu grymt söta med sina små svarta ögon! De är fortfarande väldigt ljusskygga, mer yrsliga och piper mer än innan ögonen öppnades vilket gör att man inte vågar ta i dom lika mycket. Helst vill man ju bara hålla dom hela tiden så goa är dom. Det är hur svårt som helst att fota bra bilder då de helst vill gömma sig i nått varmt mörkt hörn eller blundar då man försöker få till bra ljus. Märker inte så mycket att de hör men öronen håller på att öppnas.
För övrigt har de börjat kravla lite annorlunda, speciellt Sigrid som har börjat pröva benen och "kravelgår" ibland. I förrgår klippte jag klorna som var rätt vassa, de fastnade i filtarna när de kravlade runt :(
Selma tar hand om dom fantastiskt bra nu, hon äter också fortfarande bra vilket ju också märks på puppisarnas spurttillväxt. Här snackar vi inte en viktökning på 30g i veckan som riktlinjen var enligt veterinären på Ultuna.. Kanske man ska vara orolig? Får se hur det utvecklas.. Kanske har små GD wannabees här hemma? Hehe..
2 veckor har gått snabbt ändå kan matte nästan inte vänta tills de börjar gå och utforska världen utanför valpsängen. Siri är väldigt svår att få på bild med den pocketkamera som finns till hands, Sigrid är mer hjälpsam om än de båda 2 helst undviker allt som har med kameralinser att göra. Selma suckar när matte tar fram kameran, hur många gb som ligger på hårdisken efter bara 2 veckor ska vi nog inte ta upp.
Några shots från idag.. Pälsen ser exakt rätt ut på min skärm färgmässigt, vet inte hur det blir på era men hoppas det funkar någelunda. Visst vill man bara pussa och hålla?