2 små chirik valpar och ett pipis ägg




Idag kom en faktura från UDS, Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. 14 602kr var den på - najs! Om man inte haft en försäkring nu hade jag pissat blod. I veckor. Tack Folksam! ..Matte kommer undan med 4240kr.
Ute är det snö och kallt men inne är det varmare än vanligt, här finns ju puppisar! Nu har det gått några dagar sedan 2 små Chirik valpar kom till världen.
Sigrid och Siri växer så att det knakar! Mamma Selma har tagit sin roll bra om än med några lite konstigare beteenden vid jämna mellanrum. Kan visserligen vara kopplad till kejsarsnittet då mamma-valp instinkter och "hormonsheman" kan rubbas men kanske snarare vid såret som lär göra rätt ont. Annars har hon fått en mammakris helt enkelt!
Helt plötsligt ser man Selma yrsla omkring med en gul äggformad pipis i munnen. Ägget har 2 stora ögon och fansar. Hon tar det så varsamt i munnen och bär omkring det medands hon gör typiska Selma-ynk-ljud. Helst ska det följa med in under ett täcke men väl där inne kan hon inte slappna av utan kommer snabbt ut ynkandes. Ligger hon och diar kan hon plötsligt titta bort mot leksakshögen eller helt enkelt avbryta måltiden och börja leta efter ägget. Ibland kommer hon och lägger det vid valparna som om hon ville leka. Lillah, hände allt för snabbt?
Ett annat intressant fenomen är att hon ibland börjar bädda och gräva hysteriskt. En gamal Selma-vana för att få sovplatsen perfektish men med puppisar involverade blir det komplikationer. I den Biabädd full med värmande fleece vi gjort som valpsäng gräver hon sig in under filtarna och bökar så att puppisarna blir klämda eller, i värsta fall flyger upp i luften för att landa direkt på Biaplasten! Det händer också att hon sätter sig på någon av dom så att det piper till. I dessa lägen är det bäst att vara på vakt. Mycket sömn har det inte blivit dessa nätter.. 
Selma äter och dricker annars bra redan sedan första dagen vilket är kanon. Även såret verkar läka i rekordfart! Om 7 dagar kan vi ta bort stygnen.

Puppisarna är snart 4 dygn gamla, sover mest och äter var och varannan timme. När de inte sover eller äter kravlar det runt och söker sig till något extra varmt hörn eller till mamma. Mamma Selma slickar dom på mage och kön med jämna mellanrum och hjälper dom därmed att kissa och bajsa vilket är ett.. intressant fenomen. Man vill därför helst inte ha Selmapussar nu som ni kan förstå! Doggie-poop-kiss, nej tack. Nyfödda valpars bajs luktar mer än jag trodde!
Sigrid är det lilla matmonstret, tjockis-grisen med skurkkaraktär. Hon kravlar fort och hänger sig fast vid tuttarna som om de alla var hennes. Knuffar gärna bort lillsyrran utan som helst bekymmer när hon är hungrig. Annars brukar hon syssla med små egna "äventyr" i valpsängen, kravla bort till ett hörn eller över till matte (!) som numera sover på en madrass på golvet precis intill. Sigrid är fint creme- guld färgad men har fortfarnde gris-look med rosa nos och öron. Hon kommer mycket troligt se ut som en renrasig Chihuahua när man tittar på kroppsbyggnaden och det är superspännade att se hur just denna tjej kommer att utvecklas! Tror hon blir fin!
Siri är mer näpen av sig, ligger mest och småsnuttar och somnar lätt när hon äter, piper till mer och har små knorpljud för sig. Väldigt värmesökande. Hon ligger helst hos mamma men man kunde lugnt se att det i början var storesyrran som var mammas favorit vilket gjorde att matte och momo snabbt tog parti för denne lilla. Det är nu, idag, som man sett att Selma ägnar mer tid åt Siri och gosar, dagarna innan har det t o m hänt att hon morrat åt henne!
Siri har nu börjat göra "en Sigrid" då och då och kravlar upp på syrran för att ge igen, men hon är ju inte lika stark så tuttarna blir hon ofta utan. Den ensamma ditiden är viktig för henne. Siri är väldigt Selmalik men nu har vi uppmärksammat en tan teckning i ansiktet på henne. Nos och öron är mörka och hon har en mörkare ål på rygg så de vette 17 om man kan kalla henne riktigt brown and tan sedan, hon är ju mer åt Selmas håll också, red. Siri blir nog en utmärkt blandning av Chihuahua-Prasky krysarik - en riktigt liten Chirik!
Annars råder syskon sämjan, om än i blindo, när mamma tar en tur så kravlar de ofta tätt tätt intill varann och gosar.
Runt den 11:e-14:e dagen öppnas öron och ögon - Gud vad spännade att se vilka små personligheter som kommer att utvecklas!




Kommentarer
Postat av: monc

Naaa.. dom e ju för gosiga...

Postat av: Karin

De är såååå söta suck(t) vill goooosa...

2008-11-21 @ 21:20:55
URL: http://grejsar.blogg.se/
Postat av: Maria

vilka sötnosar. vill hälsa på!

2008-11-22 @ 13:25:04
URL: http://melonsylt.blogspot.com
Postat av: silly

vilka småå sööta jäävlar :D! ååh, va e de för ras?

2008-11-22 @ 13:36:52
URL: http://sillyhilton.blogg.se/
Postat av: silly

vilka småå sööta jäävlar :D! ååh, va e de för ras?

2008-11-22 @ 13:37:00
URL: http://sillyhilton.blogg.se/
Postat av: Hundmodebloggen/Emma

Gud så söta! Det har ju redan hänt massor, jämfört med bilderna på dem nyfödda. Roligt att du berättar så mycket om hur de är och vad de gör!

Tror du att du ska behålla någon?

2008-11-22 @ 22:57:01
URL: http://poshpoodle.blogg.se/
Postat av: Liselotte Eriksson

Hur är man funtad när man planerar blandrasavel och vem sjutton vill köpa?

Ska inte avel bedrivas av de som har haft en ras länge och som är intresserad av att föra de bästa exemplaren vidare?

Har man bra hundar så går man i avel i sin egen ras. Har man skräphundar så blandar man.

Förstår inte hur folk kan gynna dessa människor som säljer blandraser som är värda 100 kr för flera tusen. De kommer undan med alla kostnader också och köparen blir lurad.

jag skulle aldrig ta i en hund utan stamtavla med tång ens.

Hoppas att denna grymma avel snart förbjuds.

2009-01-04 @ 08:48:40
URL: http://[email protected]
Postat av: Sophia

Till Liselotte Eriksson:



Hehehe, konstigt att ert släkte fortfarande andas.

Smaken är som baken och långt ifrån all renrasavel är rumsren i Sverige. Gå ut, lyft ögonen och se dig omkring. Mitt val är skapad p g a en korrupt avelsvärld och min avel är jag stolt över. Mina tjejjer kommer få det kanon.



Psst läs gärna min artikel om blandrasavel http://royals.blogg.se/2008/march/designer-dogs-gor-hundaveln-battre.html#comment så kanske du känner dig mindre illa till mods och mer upplyst



Mvh

Sophia

2009-01-12 @ 17:53:29
URL: http://royals.blogg.se/
Postat av: monc

Liselotte Eriksson jag kan säga att jag är en av DE SOLTA Å GLADA som kommer att ge en av dessa valpar ett underbart liv. För mig är det viktiga att veta att valpen har fått en kärleksfull, stabil och trygg start på livet.

För mig är det viktigare att supporta serriös avel än en korupt, och girig avel. Sedan om det är renrasig eller inte det skiter jag i.

2009-01-12 @ 20:54:51
URL: http://monc.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback