designer dogs gör hundaveln bättre

Ett hundbegrepp som lyckats ta sig till Europa är "Designer Dogs", det amerikanska mediabegreppet för seriös blandrasavel, Designer Dogs är alltså hybrider, blandrashundar och blandrasavel made accepted. Detta är inget nytt, detta är en enorm avelsvärld med minst lika erfarna och seriösa uppfödare som i  renrasavel, i vissa fall t o m mer seriös..
- "Men, blandrasavel är inte seriös och kan aldrig räknas som seriös!" skriker den bleke svensken med kaviarmackan halvt i luftstrupen. .. Really, says who? SKK? Låt oss reda ut..


Hört talas om Cookerpoo? Labradoodle? Sure you have, dessa Designer Dog blandraser har funnits i många år i Usa, alltså blandraser, korsningar mellan två renraser som man benämner genom att mixa ihop renrasnamnen till ett "nytt" rasnamn. Cookerpoo är givetvis en blandning mellan Cockerspaniel och pudel, Labradoodle mellan Labrador och pudel.
   Seriös renrasavel kan garantera dig en hund med specifika egenskaper, du kan lätt veta hur hunden kommer se ut som vuxen, hur stor hunden kommer bli, de användningsområden som hunden passar bäst för och vilka [rasbundna]karaktärsdrag hunden kommer att ha, med en renrashund har du garantier du aldrig kan få med en blandrashund. Renrasavel har pågått i många generationer för att den ska få kallas renras,  aveln och hundarna måste följa en specifik rasstandard och man bokför varje hund, skriver stamtavlor som bevisar hundens ursprung - detta är seriös avel.
   Men seriös avel kan inte alltid garantera en frisk hund. I och med begränsat antal hundar, oseriös avel och "massavel" är det lätt med feltramp som avel på nära besläktade hundar, grov inavel och avel på genetiska fel (hög patella luxation  t e x) som resulterar i  midre livskraftiga och sjuka hundar.
Även med den bästa DNA tekniken kan genetiska fel uppkomma, renrasavel kräver mer just av den orsaken att generna i många fall går mot "sönderavling", genutbudet är för begränsat för att motarbeta felen och det hela blir bara värre och värre ju mer man avlar. Att avla renraser kräver kunskap i genitik ändå ser vi många uppfödare exprimentera hej vilt.
 

image692 image694 image693
1. Chorkie (Chihuahua Yorkie) 2. Chipoo (Chihuahua Pudel) 3. Taco Terrier (Chihuahua Toy Fox Terrier)


Med blanrasavel minskar dessa genetiska fel avsevärt. En Designer dog kan fortfarande ha genetiska problem då man korsar renraser med genitikproblem men i och med att genpoolen mixas så minskar risken för genetiska sjukdommar. Den genetiska termen "Heterosis Effekten" är vad Designer Dog uppfödarna är ute efter, två avlade genetiska linjer mixas och ger grunden för individer med en friskare genetisk bas. Denna effekt resulterar, logiskt, i friskare och livskraftigare hundar med en betydlig reducerad risk för genetiska sjukdommar. Detta ger alltså i praktiken starkare individer än renrasaveln!
Heterosis effekten är ett vitt begrepp inom djuravel.
   Målet för Dessa Designer Dogs är alltså egentligen inte att skapa en ny ras, man är ute efter friska hundar utan genetiska problem, så fort man går vidare efter första generationen renras+renras så förlorar man denna Heterosis effekt mer och mer, men givetvis pågår flergenerationsavel efter lyckade resultat.

Men vad är det för skillnad på en "Designer Dog" och en simpel "mutt" som dom säger i Usa, jo muttens ursprung har du ingen aning om, det kan vara 50% chihuahua och 50% Jack Russel men också lika bra vara en blandning av 7 olika raser med diverse korsningar och generationer emellan som nu resluterat i en hund som ser ut som en Chihuahua/Jack Russel.
En Designer Dog härstammar från stammad renrasavel, är lika seröst "bokförd" med stamtavla som en renrashund (I Usa finns The American Canine Hybrid Club för att hålla reda på Designer Dog aveln), aveln är noga under kontroll och bör därför, givetivis, också kallas seriös (trots undantag i missbruket av begreppet Designer Dog). T e x så använder man sig alltid av större tikar så valparna inte blir för stora och ger komplikationer vid förlossningen i sådan här avel.


image699 image701 image703
1.Chestie (Chihauhua Westie) 2. Chimaton (Chihuahua Dalmatin) 3. Chichi (Chihuahua Chinese Crested)


En Designer Dog är ingen olyckshändelse utan har en väl planerad avelstanke i botten, t e x används Pudeln ofta i Designer Dog avel just p g a dess allergivänliga päls för att få fram allergivänliga blandraser.
Men, till skillnad från renrasavel är det inte garanterat hur resultatet av en Designer Dog korsning blir, kanske får Labradoodle valpen mer labradorpäls än pudelpäls? Kanske får 40% av kullen pudelpäls och resten labradorpäls?
En erfaren Designer Dog uppfödare kan lätt informera sina köpare och minska risken för överraskningar men man har ett stort ansvar som köpare också.
    På samma sätt som man väljer renrashund efter dess egenskaper ska man välja Designer Dog hund, är de någon av de båda rasernas egenskaper som kan bli problematisk och oönskad - undvik blandningen! Både som uppfödare och köpare av Designer Dogs så krävs det noga research om de båda rasernas egenskaper och om nu mammans gener slår till mer än pappans eller tvärtom så är man beredd, i en Designer Dog kull kan det bli en härlig mix av gener men som inte syns helt förns valpen vuxit upp.
Är de båda rasernas egenskaper passande däremot kan det ju inte bli annat än bra vilka gener som än slår igenom starkast.
   Välj din Designer Dog noga, bara för att det är blandrasavel det är frågan om så ska det inte betyda att köpet accepteras vara midre seriöst, det är fortfarande en hund och med troligtvis större livskraft än en renras, han/hon ska stanna länge hos dig!


Så, Designer Dog = blandrashund?! .. Designer Dog = seriös blandrasavel.


American Canine Hybrid Club

Kommentarer
Postat av: Anki

Håller fullständigt med

Postat av: momo

Undrar om Sverige någonsin kommer att bli av med alla grönklädda SKK-pensionärer som blockerar allt nytt! Jag har sett det i decades! Jakt o västar är allt som accepteras.... antagligen måste SKK-tanterna (styrda av stenhårda jaktmän) dö ut innan svenskarna kan få något nytt. Det är upp till er unga tydligen: Go for it!

2008-04-01 @ 09:05:06
Postat av: Wilma

Bra skrivet!

Har själv 3 cockerpooer, vi har en egen förening, vi hälsotestar innan avel, vi har koll på leden bakåt. Många TROR SIG VETA att vi vill att det ska bli en godkänd ras, det vill vi inte. vi vill hellre kalla det TYP som även BC och JRT var innan dom blev "godkända raser" med utställningar och utseendefixering till följd.Besök gärna www.cockerpoosverige.seTassar Wilma

2011-09-15 @ 00:18:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback