disney räddar vavvanHar precis tittat klart på den omtalade Disney filmen Beverly HIlls Chihuahua och jag måste ju säga.. I'm impressed!
Jag må vara helt psykad när det gäller minihundar, fullständigt pajkad i hela huvudet men storyn om brat chihuahuan Chloe är både rolig och gripande, det var länge sedan jag grinade och skrattade så mycket i en och samma film. Den första någonsin i sitt slag i Disney's annars, enligt min åsikt, tafatta försök till familjeunderhållning de senaste åren.
Mycket finns plats i storyn, allt från Hollywood- och brathundfenomenet med dogbooties och hundpartyn till mer känsliga bitar som politiska hundfrågor bl a hundstöld och illegala dogfights. Har aldrig gillat filmer med talande djur men på något sätt blir allting så klockrent, Drew Barrymores röst som Chole, Papi, Degado, brathundarna på salongen likaväl som gatuhundarna i Mexico har alla väl bearbetade karaktärer och röster. Kommentarerna och attityderna ang. bl a hundskorna, eggar verkligen till skratt för en inbiten hundälskare som visserligen gillar hundmode och trender men som ändå kan se realistiskt på saker och ting med en glimt i ögat. Många gånger svider tårarna, hundarna som i burar väntar på att bli inkastade i en dogfight samma hundar som längtar efter ett eget hem, lilla lilla Chloe kall, hungrig och ensam på Mexicos gator och Degados sorgliga historia men lyckliga slut.
Vad 17 tänkte Disney när de lanserade sin trailer? Var det uppmärksamhet? Eller ren dumhet?
Det du ser på trailern är inte vad du ser på filmen. Thanks god! Scenerna i vildmarken runt staden Chihuahua där massvis med vilda vavvor springer runt för att sen lite sektiskt egga fram den uråldriga "Chihuahua andan" är det enda komiska jag kan se i filmen. Men inget dansande! ..Samtidigt räddar Disney vavvan.
Med sin marknadsföring av filmen sänder Disney ut budskapet rätt hårt om man än inte skådar det lika allvarligt i filmen. "We have been dressed in sweaters and carried in purses.. We're tired of the jokes about our size. We will not be toys or fashion accessories. We will not answer to Fifi or Fufu.. NO MAS! VIVA CHIHUAHUAS!!" ljuder högt i "The rise of the Chihuahua", en av de trailers Disney släpt. Kanske är det möjligt att denna film hjälper den yngre generationen att se genom den bimbostämpeln rasen fått de senaste åren? Kanske nästa generations vavvaköpare skaffar hund istället för docka? Även tar filmen upp vi behov som finns för hemlösa hundar och problemen med illegal hundhållning som nästa generation absolut måste strida mot.
Vad än för resultat en film som denna ger så måste jag säga att Beverly Hills Chihuahua var en lyckad film för alla som bryr sig om hundens bästa, d v s alla hundvänner. Med eller utan booties, cashmere tröjor och diamanthalsband.

Och vad säger Selma? Hm.. får ta den en andra gång tror jag, hon gick och la sig under täcket redan vid introt.. filmklipp:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback