ja, teacups

image642


Teacups. Fick en så konstig reaktion i ett svenskt hundforum på ordet att jag faktiskt blev chockad och kände att jag nog måste ta och reda ut ordet för svensk litenhet.
"Teacups" är ett vardagligt och vidsträckade ord för små hundar under 5lbs (2.2kg) i Usa. Alla vet vad man pratar om. Framför allt där småhundar är en lika vanlig syn som småbarn p g a att småhunds intresset vuxit till att bli så sjukligt stort de senaste 7-8 åren där borta, främst genom div. celebs och media givetvis.
Ofta tjänar dessa småhundar som "istället för barn" och därför är dom också en så självklar kategori av hundar som därför kräver en egen genre och en eget namn. Men varför just "Teacups"?


Med Teacups menar man givetvis tekoppshundar - hundar som är så små att dom får plats i en vanlig tekopp, minihundar. Majoriteten vet hur en tekopp är storleksmässig och att sätta minivalpen eller minihunden i en kopp ger bilden av en mycket liten hund.
Vem har inte snubblat på bilder på små valpar sittandes i tekoppar surfandes på webben?
Spelar ingen roll om det är renrasiga hundar eller inte, det har blivit något av en nationell självklarthet på andra sidan Atlanten att exploatera sina minivalpar så små som möjligt vid försäljning, eller helt enkelt bara för att skryta om hur liten hund man har. En självklarhet som även spritt sig globalt.
   Att "minsta hunden competition" försigår bland minihundsägare och uppfödare är ingen dold hemlighet. Att ha en så liten hund som möjligt är något av en freakshow, även i Sverige. Att Teacup aveln har vuxit enormt är fullt synligt, även att den medför många baksidor.


image645 image647 image646

En annan vanlig variant som man ser av detta fenomen, att visa sina minihundar så små som möjligt, är fotandet brevid en Cola burk, kanske det smartaste valet för universiell konsensus - vem känner inte igen storleken på en Cola burk? Men så har vi ju koppen. En hund som placeras i en kopp är ju något otroligt sockersött: "Nämen GUUUUU så liten, den sitter i en kopp!" och valet är givet - Teacups!
   Men nu ska ni inte tro att detta uttryck kom med Tinkerbell, nä amerikanska tanter har pysslat och fotat och sysslat med sina små tekoppsälsklingar långt innan Ms Hilton ens var påtänkt. Teacups har alltid funnits i den moderna hundvärlden genom Chihuahuan och alla dessa blandningar mellan små raser, avel på minismå hundar är en fascination oundvikbar.
    En fulis som kommer med Teacup begreppet är alla dessa minihundar som sitter vackert i koppar som 8 veckors valpar men som inte alls får plats i dom som fullvuxna på 1,8-2kg - majoriteten av Teacups. Men värre är det med de hundar som är rätt små när dom föds, fotas i koppar vid 4 veckors ålder men som sen växer upp till 3-7kgs hundar.
   Riktigt små Teacups under kilot (också ibland kallandes Micro Teacups) brukar fotas vid 5-10 veckors åldern ståendes eller sittandes i koppar, men kan säkerligen fortfarande sitta i en kopp också som vuxen, dom är ju så otroligt små! En Bichon valp på 4-5 veckor kan om den är liten lugnt placeras i en tekopp men kan knappast kallas en Teacup hund som vuxen då man inte ens kan pressa ner denna med våld i samma kopp som färdigvuxen. Men som med det mesta i Usa kan gränser tänjas lite för vad som krävs för stunden, självklart känns mina "Teacup Bichon" valpar mer eftertraktade än plaina, vanliga Bichon valpar.

    En fulis som går hand i hand med detta är att använda större koppar vid fotografering av valpar och detta fenomen är mycket intressant. En "wannabe Teacup" hund kräver oftast lite mer space pga att den faktiskt inte är någon Teacup, därför placerar man den i en större kopp = Teacup hund! Visst är det intelligent?
Men varför gör folk på detta sätt? Jo p g a småhunds trenden. Faktum är att minihundar under 2kg säljer bättre än småhundar generellt i Usa, hundar under kilot kan folk döda för.


image644 image643 image648

Men så kommer ju minihundavelns nackdelar, puppymills (hundfarmar), backyard breeders, hundmuggling, inavel, sjukdomar och för tidig död. Många Teacups under kilot har betydligt kortare livslängd än de över då de faktiskt kan räknas som invalider, hjärt- och andra livsnödvändiga kroppsorgan är outvecklade och kräver ibland t o m kirurgi om inte en för tidig död eller avliving p g a lidande.

   Det farligaste med att köpa dessa enormt små hundar är konsekvenserna man som valplöpare får ta p g a den oseriösa avelns egoism, där uppfödare egentligen skiter i valparnas hälsa för att få fram så små hundar som möjligt, tex utfodrar med dietfoder till dräktiga tikar och valpar eller helt enkelt svälter hundarna för att få fram den "acceptabla" vikten.
   Att avel och valpning kan vara problematiskt på dessa små är också ett faktum, små tikar kräver i majoritet kejsarsnitt och dödfödda valpar förekommer. Teacups föder sällan fler än 3 valpar.
I Sverige står renrasig avel inom vissa ramar och Teacup avel förekommer inte alls på samma sätt som i Usa. Att avla på tikar under 1.5kg här är extremt ovanligt medans det i Usa under AKC (American Kennel Club), eller andra kennelklubbar, finns proffessionella och seriösa Chihuahua uppfödare som enbart använder sig av tikar under 1,5kg och som tack vara åratals erfaranhet av uppfödning kan garantera fullt friska hundar med en vuxen maxvikt på 2lbs = 900g (!) sk Micro Teacups.
   Självklart finns det uppfödare som inte är lika erfarna där fel förekommer (som i all avel) men det faktum ATT det finns de som vet vad det gör och som lyckas få fram fysiskt och mentalt friska och vackra utställningshundar är väldigt imponerande. Men då får man ju inte heller glömma att den "extrema" minihunds aveln härstammar från Usa vilket självklart betyder mer erfarenhet hos uppfödarna.
   Men man ska verkligen veta vad man gör när man köper riktigt små hundar i eller från andra länder, att ta för givet att alla Micro Teacups är fullt friska hundar för att uppfödaren verkar seriös eller för att valpen är söt på bild är väldigt naivt. Detta gäller alla Teacups, både normalstora med en vuxenvikt på 1,5-2kg och de extremt små Micro Teacups. I och med denna extremavel följer nackdelar, något ingen köpare vill ha att göra med och det krävs extra ansträngning för att få en garanterat frisk valp med sig hem.
Det bästa är ju självklart att köpa hundar med stamtavla då du har fler garantier och backup, men egentligen finns det ingen 100% garanti för stammad avel heller - som med alla hundköp tar man ju risker, det viktigaste är att minimera dom riskerna.

Så vad vill jag säga med detta? Jo att vare sig svensken gillar det eller ej så är Teacup hundar nu ett världvitt begrepp som nog inom snart framtid kommer greppa sina klor i lill-Sverige också. Även om man som uppfödare inte fotar sina minivalpar i tekoppar så vet man vad Teacup eller T-cup står för.

   Och även om den största Chihuahua-hysterin må ha lagt sig här så är intresset för minihundar en växande trend globalt med allt bredare avel. I och med nya minirasers "intrång" och intagande i både nationella och internationella kennel klubbar skapas också ett större intresse som bygger vidare på en växande minihundstrend, även i Sverige.
    Att små hundar fascinerar är inget konstigt, att dessa minihundar, friska, är precis som vilka stora "vanliga" hundar som helst vad gäller uttryck, beteende, instinkt och livsglädje fasciner. Att dessa minihundar faktiskt klarar av otroligt mycket mer än vad de flesta tror p g a såpass hög intelligens fascinerar. Självklart! Och därför är det heller inte så konstigt att så många fastnat för dessa minisar, dessa Teacups.
Ja, T e a c u p s.


(Det ska väl tilläggas, p g a allt tjafs, att AKC Chihuahua Club Of America tar avstånd från Teacup begreppet eftersom det skapar förvirring hos valpköpare som tror dom kan få tag på extremt små hundar på beställning när dessa i vanliga fall föds slumpvis in i "normala" Chihuahua kullar. Att det försekommer särskild avel på dessa Micro Teacups är relativt nytt. Men en del AKC uppfödare graderar själva in sina valpar/hundar i storleksordningen alla förstår; Micro Teacup, Teacup eller Regular/Normal.. För logiken och underlättandet vid försäljning.)


Psst..Googla runt lite på "teacup puppy", "teacup chihuahua" eller
"micro teacup puppy" eller sök på Youtube, man hittar mycket snack,
seriös vs. oseriös avel, Micro Teacup uppfödare, bilder, filmer osv.

Kommentarer
Postat av: tjippie

måste bara skriva och säga att du har en kanonblogg. alltid lika rolig läsning varje gång du skriver nytt.

2007-07-01 @ 16:57:00
Postat av: sophia

Till Tjippie:
Hej! Fy vad kul att du uppskattar bloggen, kommentarer som din värmer verkligen! Tack!
(har rättat inlägget det va en massa stavfel! *host*)
:)

Postat av: Lina med Selma &Smilla

Intressant skrivet...Skulle personligen aldrig vilja ha en vuxen hund som enbart väger 800-900 g!! Det är ju nästan "hamster likt" -nej, ingen hund i mina ögon.

2007-07-03 @ 12:33:40
URL: http://www.freewebs.com/smillaoselma
Postat av: Lillan

Jag har en liten hund istället för barn då jag och min sambo inte kan få barn tillsammans. Beslutet blev att unna oss det näst bästa i värden, som visade sig vara det bästa i värden. En liten teacup vovve. Vet att många som skaffat sig hundar av större stolek någon gång kännt att det varit jobbigt att ha hund, men det har jag aldrig kännt. Min hund är mitt allt och kommer alltid att vara, kanske det inte varit lika om jag hade haft en stor hund? Tack gode gud för teacup vovvar det är änglar utan vingar.
Älskar din blogg!

2007-07-11 @ 00:43:38
Postat av: Annah

jag undrar var man kan köpa en teacup hund för jag och min man är jätte intresserade av att köpa en sådan.

2007-09-29 @ 12:00:33
Postat av: Angelica

Gud så små söta hundar!!

2007-10-09 @ 14:01:10
URL: http://LillTassen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback