gripande bakåtsträvare

image649

Vad är det för fel på vårat land?
Hur i hela friden kan vi ha fått ett så uppblåst storhetsvansinne vad gäller rätt och fel?
Det är ofta jag skäms över att vara svensk, speciellt när man pratar med folk vars landsmän tror Sweden är desamma som Switzerland (om dom ens känner till det) p g a Sveriges totala obetydlighet på världskartan och i historieböckerna. Hur 17 kan vi vara så uppblåsta, vårt land ligger ju på gränsen till intet?!
   Givetvis är den svenska hundvärlden likadan. Vem satte reglerna för vad som är rätt och fel i hundavel t.ex? De självklara reglerna och stadgarna är ju uppenbara för alla friska männinskor som är mån om djurens välmående men hur kan svenska hundägare sitta hemma på sina IKEA stolar och tro att Svenska Kennel Klubben är hundvärldens frälsning och dess stadgar lika betrodda som Bibeln?

  
Varför så upprörd? Antar att det byggs på vart eftersom, det är ju inte sällan man får moralpredikningar i ansiktet  p g a sin frispråkighet. Men varför är det så svårt att förstå att det finns seriösa uppfödare som avlar på hundar runt kilot? För att SKK menar att man inte bör avla på hundar under 2kg? För att min uppfödare sa att det inte är rätt?
   Varför är allt nytt, modernt och "foreign" välkommet på alla plan i det svenska samhället förutom i hundvärlden där majoriteten består av bakåtsträvande 40-talister och deras barn?
   Och nu pratar jag inte enbart om avel, snarare grunden till denna blogg, denna oacceptans vad gäller modernisering och förändring i hundvärlden. Det är märkligt hur svensken kan vara så öppen för alla möjliga influenser från andra länder men inte kan acceptera andra "utländska" värderingar byggda på mångårig erfarenhet vad gäller avel.
   Jag kan inte säga att jag till 100% är för avel på "Micro" hundar MEN det går inte att förneka att man med kunskap  och tålamod kan lyckas med det mesta. Titta bara på den mångfald hundraser vi har i dag, världsvitt. Inte har all avel gått 100% till på rätt men ändå har vi en hel del friska raser att välja mellan idag tack vare folk som vetat vad dom gjort. Att "fulavel" pågår inom i stort sätt alla populära raser är inget nytt, det är MYCKET som kan ifrågasättas. Varför finns det Chihuahua uppfödare i Sverige som avlar på hundar med fontanell problem och varför använder man hundar med hög Patella Luxations grad t.ex?
  
Det går inte att agera hundpolis så det är lika bra att ge upp, men bara för att det försekommer fulavel behöver man väl inte dra alla över en kant? "Jamen Chihuahuor kan man ju inte köpa, de har ju fontaneller stora som bowlingklot och knäna hoppar ur led var 5:e minut". - Kom igen, get real.
   Är så trött på alla dessa svenska självutnämnda "minihundsförsvarare" som alla, konstigt nog, är ägare av Chihuahuor.
"Det finns inget inom Chi som heter Teacup", "Det finns inga seriösa uppfödare som avlar på hundar under kilot", "Min hund är minsann ingen knähund!", "Min hund fryser inte, hon skakar ändå.", "Nej men gud, skor skulle jag aaaaaldrig sätta på min hund även om han frös" eller "LÅDA TILL EN HUND?!? SKK säger själva...."
 - Vad är detta för något? Är det rädslan för att bli inplacerad i ett fack av allmänheten som genererar i skrikande egosim eller är det ren idioti? Dumhet? Ett stort ovetande, en lucka som aldrig blivit fylld p g a svensk litenhet?
   Om hunden fryser så att den skakar ska den väl få något värmande på sig? Om hunden står och väger på 2-3 ben för att den tycker det är för kallt/hett på marken ska den väl få något skydd på tassarna? Om hunden konstant gör ifrån sig inne trots hård tillrättavisning ska den väl få en lösning vad än orsaken är, kylan, åldern what ever..
   Har hunden några som helst behov så ska väl ägaren se till att de blir lösta? Inte kommer SKK och knackar på dörren, lämnar över en manual som sen hundägaren fromt ska följa steg för steg för ett lyckat och ACCEPTABELT hundägande? Det är väl ändå var hundägares skyldighet att läsa hundens signaler och lösa problemen på det sätt som passar hundens och ägarens livsstil bäst?
   Det är var hundägares skyldighet att se till så att ens hund mår bra. Om det inkluderar rosa tröjor, skor med sula och en låda ELLER marinblå täcken, tassalva och tätare promenader är upp till var ägare. Men vad man än väljer som lösning på problemen så bör ödmjukhet gå före prestige hos var hundägare annars ska hundägandet ifrågasättas. Hundkläder är ett KOMPLEMENT vid behov, inget hunden går i 24h om dygnet. Likaså med skor eller t o m låda, ett KOMPLEMENT för att underlätta vid problem.
   För vem kan säga att tassalva funkar bättre på min hund än hundskor och hävda att han/hon har rätt men jag har fel? Eller vem kan säga att hundlåda är förbjudet för mig att använda till min hund vid nödfall för att SKK inte rekommenderar låda till hundar?* - Nä precis, ingen.

Så vad är det egentligen frågan om? Jo rädsla för förändring, att bli ifrågasatt och att inte våga stå upp för åsikter som kan skära sig mot mängdens. Svensk klibbig jantelag.
   En hundägare vars hund fryser vid kyla men som vägrar kompromissa med "idéer" är en elak hundägare. En hundägare som menar att alla uppfödare som inte gör som svenska uppfödare är oseriösa är en blåst hundägare.
En hundägare som menar att alla andras åsikter om hundägandet som inte stämmer överens med ens egna är fel är en dum hundägare.

Gripande bakåtsträvare.*Observera! SKK rekommenderar inte låda till hund som istället för att göra ifrån sig ute.

Kommentarer
Postat av: veronica

Bra sagt royalS!

Postat av: Louise & Gizmo

Jättebra skrivet! Håller med till fullo! =)

2007-07-07 @ 21:20:54
URL: http://www.nogg.se/mrgizmo
Postat av: Lina

Håller med i mycket av det du skriver!
Ang hundkläder, när ska folk inse att hundkläder används för att det just HAR en funktion i form av skydd för väta/kyla etc. Tror att det är få procent av hundägare som enbart klär sin hund för att det är sött och vill ha en "klä-på-docka"!?! Om/när hunden behöver extra skydd varför inte ha ett fint täcke/tröja/regnställ i fin färg/design, tror inte att hunden lider av att ha en rosa täcke/tröja istället för ett tråkigt täcke etc??
Ang avel på mini hundar...är glad att det inte avlas på för små minis i "min" ras, då det bevisligen är en större risk för tikar som valpar (av rasen york) under 2,2 kg att få förlösas genom kejsarsnitt (trots att tiken kommer från själv valpande linjer). Sen tycker jag det är synd att det avlas på för stora hundar (york över 3,2 kg) också, för då går rasen från standarden...förlåt svävar ut liiite ;). Sen handlar det ju hela tiden om egna preferenser, smått, mini eller macro, smaken är som ..ja just det, MEN så länge hunden är frisk/livsduglig spelar storleken ingen roll enligt min mening. Tycker om alla minisar! :)

2007-07-11 @ 19:00:46
URL: http://www.freewebs.com/smillaoselma
Postat av: Lina

(Hmm, konstigt, skrev ett inlägg men det "försvann"?! Försöker igen, om det blir dubbelt får du förlåta mig Sofia ;)!!)
Håller med i mycket av det du skriver!
Ang hundkläder, när ska folk inse att hundkläder används för att det just HAR en funktion i form av skydd för väta/kyla etc. Tror att det är få procent av hundägare som enbart klär sin hund för att det är sött och vill ha en "klä-på-docka"!?! Om/när hunden behöver extra skydd varför inte ha ett fint täcke/tröja/regnställ i fin färg/design, tror inte att hunden lider av att ha en rosa täcke/tröja istället för ett tråkigt täcke etc??
Ang avel på mini hundar...är glad att det inte avlas på för små minis i "min" ras, då det bevisligen är en större risk för tikar som valpar (av rasen york) under 2,2 kg att få förlösas genom kejsarsnitt (trots att tiken kommer från själv valpande linjer). Sen tycker jag det är synd att det avlas på för stora hundar (york över 3,2 kg) också, för då går rasen från standarden...förlåt svävar ut liiite ;). Sen handlar det ju hela tiden om egna preferenser, smått, mini eller macro, smaken är som ..ja just det, MEN så länge hunden är frisk/livsduglig spelar storleken ingen roll enligt min mening. Tycker om alla minisar!

2007-07-11 @ 19:07:32
Postat av: tanja

hejsan, ja tycker du skriver jättebra! jag blev så förtjust av bilden på den lilla "arga" hunden bara så jag måste frågs vad det är för ras?
mvh

2008-04-23 @ 12:01:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback