snoriga hundar

Japp, hundar blir också förkylda.
Många kläd- och skohatare för argument om att hundar inte alls skulle må dåligt av kyla då "modernatur" försett dom med både päls och trampdynor som skydd. Och "vem har sett en varg i skor"?
- Alltså menar man att hundar som fryser ska härdas för att "överleva" vintern, som vargen.. Att vissa hundar faktiskt kan bli både förkylda och allvarligt sjuka av att frysa i denna "härdning" struntar man i.

.. Men bara en liten tankeställare:
Sen NÄR hade "modernatur" senast något som helst att göra med dagens framavlade hundar?
Sen när hade "modernatur" en hand med i aveln av tex Chihuahuan med fontanellproblem? Shäfern med knäproblem? Sharpai med hudproblem? Pitbullen med mentala problem? Chinese crested med "pälsproblem"?
Jag bara undrar, för "modernatur" har nämnligen en tendens att sålla ur de individer som orsakar problem i kedjan, de som har brister..
Även om viss instinkt finns kvar hos dagens framavlade hundar från "vargsarvet" så kan man inte fysiskt jämföra en 2kg framavlad sällskapshund med en urvarg. Det är absurt. 
Förresten, menar man att vargen självmant gick ut ur lyan i ur och skur 7ggr/dag för att kissa? Knappast.
Så lägg ner vargargumenten nu.


Även stora hundar blir förkylda. Det är inte bara nakna och små hundraser som kan behöva kläder mot kylan.
"Det kommer lika många hundar till mig med förkylning som det kommer människor till en läkare." säger den norska veterinären Geir Erik Berge i en artikel på nrk.no.
"På hösten är hundar, katter och andra sällskapsdjur lika plågade av bakterier och virus som oss människor." "För en hund är det nära katastrofalt att bli förkyld. Den använder ju luktsinnet hela tiden som blir kraftigt reducerat i en förkylning."
Berge talar en del om jakthundar också som ofta blir förkylda i jaktsäsong då dom jobbar och anstränger sig utöver sin förmåga i kyla varpå imunförsvar försämras och förkylning blossar upp.
Han råder ägare att klä på sina hundar i jakt: "Du kan ju tänka dig själv hur behagligt det är att gå med bar överkropp i 20 minus grader."

Sunt förnuft att tänka lite extra.
Bara för att din hund har rikligt med päls och inte skakar ute betyder inte det att den inte kan bli nerkyld!

läs hela artiklen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback