varför klä på hunden?


Måste ju skriva en artikel om varför folk klär på sina hundar då man nästan dagligen stöter på prestigetanter med åsikter för att man är "kläd- och skoförespråkare".
Folk har satt på sin hundar klädesplagg långt innan de flesta av dagens prestigetanter ens var påtänkta.
Men ändå, i denna explosion av hundmode och hunddesign som uppkommit de senaste åren är det fler än prestigetanter som ser rött när "designade" kläder syns och näms. Varför?


Att det finns behov för kläder till hunden är inte svårt att se och förstå för de som vidare ger sig in på frågan. Många hundar fryser i extrema väder. Många av dagens sällskapshundar är hårt framavlade och så starkt beroende av människan - att använda "vargen" som argument när man disskuterar om kläder och skor till hunden är fullständigt befängt. Hunden har varginstinkter kvar ja, men kära nån! Släng ut en liten hund på 2kg i svensk natur och se hur länge den klarar sig...
Att kläder behövs är ett faktum. Inte alla hundar fryser, men många gör. Som ägare är man skyldig att tillgodo se hunden behov, annars kan man lika bra skaffa innekatt.

Skillnad på täcke och "designad" jacka
Intressant är det när man märker hur hundkläder delas upp i godtagbara och icke godtagbara plagg.
Ett hundtäcke är helt okej om en hund fryser men inte en "designad" hundjacka.
Varför? Vad är skillnaden?

116345-424

1. Hundtäcket täcker hundes rygg, bröst och mage/ hundjackan täcker hundens rygg, bröst och mage, större delen av framben, huvudet också om luva finns.
2. Hundtäcket är "enkelt" sytt med funktionellt tyg/ hundjackan ser mer ut som våra jackor med bla funktionellt tyg, luva, dragkedja/knappar, muddar, "snygga" sömmar och andra detaljer.
3. Hundtäcket har oftast lågt-medel pris/ hundjackan har oftast medel-högt pris.

Detta är de som skiljer plaggen åt.
Är ett hundtäcke bättre och mer acceptabelt på en hund BARA för att hundjackan har fler detaljer, täcker mer av hunden och kostar mer? Sluta.

Skillnad på sko och "designad" sko
Nått som folk och många prestigetanter har ännu starkare åsikter om är hundskor.
- "Det är inte naturligt med skor på en hund."
- Nä. Men det är inte mycket "naturligt" med egentligen någonting i relationen mellan hund och människa.
Om allt skulle vara så naturligt som folk verkar vilja ha så skulle Sveriges gator vara fulla av vilda hundar som i flock strövar omkring. Enbart de starka skulle överleva och hundar uppkomna på varmare breddgrader skulle inte ens finnas i vårt land.
Skor har mer än en praktisk funktion för hundar som är anpassade till stadslivet. På vinterhalvåret skyddar dom mot smuts och slask, köldskador, halka och vägsalt, på sommarhalvåret mot het asfalt, smuts och glassplitter. Vissa hundar står och väger på 2-3 ben i kyla, för dom är hundskor en skön lösning.
MEN alla hundar gillar inte skor - dom slipper.
Likadan som med hundtäcket vs. hundjackan är vissa skor mer accepterade av folk än andra.
Varför? Vad är skillnaden?

116345-423

1. Hundskon skyddar hundens tass/"design" hundskon skyddar hundens tass
2. Hundskon är enkelt tillverkat i funktionellt material/ "design hundskon ser mer ut som våra skor med bla funktionellt material, sula (ofta gjuten) dragkedja, dragsko eller kardborre, snören, "snygga" sömmar och andra detaljer.
3. Hundskon har oftast lågt-medel pris/"design" hundskon har oftast medel-högt pris.

Detta är det som skiljer skorna åt.
Är en "enkel" hundsko bättre och mer acceptabel på en hund BARA för att en "designad" hundsko har fler detaljer och kostar mer? Sluta.


Men alla hundar har ju inte behov - varför "designade" plagg ändå?

För att det är kul!

Så simpelt är det.
Vissa hundägare tycker det är superkul med hunddesign! Dessa personer är oftast själva intresserade av mode och design och älskar att skämma bort sina hundar med, vad dom tycker, fina tillbehör. Kläder, skor, halsband, koppel, accessoarer, leksaker osv.
Varför då inte "designade" tillbehör?

Halsband tex.
Majoriteten av hundar har halsband. Varför betala 100 kr för ett tråkigt halsband i djurshoppen nere vid hörnet än ett "designat", mer bearbetat och fräscht halsband från en webshop för 150kr?
Why?


116345-425


Men varför ska hunden kläs på som ett barn?
En hund påklädd i "designade" plagg ser ju ut som en unge! Speciellt i full mundering!
Många tycker detta är pinsamt, till och med sjukt.
- Men.. Nej faktiskt inte.
Att hunden har fått en helt annan plats och status i människans liv bara de senaste 10 åren är inget  dolt!
Cityhunden, "Paris Hilton hunden" och bebishunden har uppkommit.
Intresset för småhundar har ökat enormt. I ett aktivt cityliv, studerande eller mitt i karriären, finns inte samma tidsutrymme som krävs för större hundar - man skaffar en mindre hund.
Många skaffar hund istället för barn. I Japan är detta ett stort problem då landet håller på att bli barnlöst! I Japan ser vi också den snabbaste utvecklingen vad gäller design, tillbehör och tjänster till och för hunden.

Att folk klär på sina "bebisar" har därför sin förklaring. Intresse för trender tillsammans med en kärlek till hunden som kan jämföras med kärleken som föräldrar har till barn gör marknaden för "designade" hundtillbehör.
Och folk tycker det är kul!

Skada
Många kommer med argument om att hunden i denna "hunddesign-hysteri" tar skada.
Det intressanta i dessa argument är att man rakt av omyndighetsförklarar varenda ägare som köper trendiga kläder och accessoarer till sin hund, och förklarar dom som djurplågare.
Väldigt onödigt och väldigt orealistiskt. Skulle alla dessa ägare vara såpass blåsta att man själv inte förstod om hunden skulle må dåligt av en hundtröja med luva och tryck på?
En hund som inte är bekväm i kläder och skor visar det tydlig varpå ägaren antingen försöker lära hunden att  bli vän med plaggen/plagget genom korta stunder på eller helt enkelt skippar plaggen/plagget.
Precis som ungar behöver lära sig att gå i skor behöver en hund också göra det. Skor är inte "naturligt" för någon av dom!
En hundägare kan snabbt se om hunden inte alls vill och då respekterar man det.
Ja det finns extrema fall, tyvärr, i och med denna "minihunds trend", men att dra alla ägare av små hundar över en kant och klassa dom som bimbos pga för mycket tv-tittande och skvallertidnings-läsning är absurt!

Och alla oräkneliga suckar över dessa småhundar som "släpas" omkring på..
Är det någon som VERKLIGEN vet hur dessa mår? Dessa hundar mår oftast 1000 ggr bättre än majoriteten av hundar som lämnas ensamma i timmar, är understimulerade, får leva på frolic och får sova i hallen. Det är nämligen en helt annan kategori av hund. Det är devis därför dessa "minihundar" också har en längre livsstid än "vanliga" hundar.

Nä. Är det någon som tar skada i denna designexplosion så är det enbart vi shop-o-holics som sitter med hunden i knät framför datorn och önskar att svensken vore mer som folk.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Amen!! Säger jag som sitter här, framför datorn me båda mina små sovandes i knät. De älskar sina kläder, allra helst Candy. Tar jag fram tröjan, då kommer hon direkt å hjälper mig klä på henne. Hon stoppar in huvudet direkt, å lyfter snällt på sina framtassar, en efter en. Å följa me överallt liggandes i deras väska? Bara SÅÅ mysigt;-)!!

2006-11-21 @ 14:43:22
Postat av: Anonym

Tyvärr glömmer folk bort, att hundar är hundar och inga gosedjur. Dem behöver annat än kläder för att må bra.



Hundar är mkt väl kapabla att gå själva, dem behöver de!...Jag tycker det är en skam att små aktiva hundar ska sitta i en väska för att matte inte ville skaffa barn.

2009-10-15 @ 14:19:19
Postat av: Anna-karin

Jag anser att du har fullt rätt med artikeln.

Ta som exempel våra kläder på HttP://www.dobaz.se

Vi har designade hundkläder som både är praktiska och bekväm för hunden. Att ta skillnad på hundtäcke och hundjacka är bara ngt löjligt argument då dem båda ger samma effekt, jag skulle till och med våga säga att hundjacka täcker mer och är bättre!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback