pk träff i tessinparken

[stockholm]

image617


I lördags var jag och Selma på Prazsky Krysarik träff på Östermalm i Stockholm. Var inte alls så snobbigt som det låter, hundcafeet Himmelska hundar ligger precis vid Tessinparken och är ett ställe många hundägare vallfärdar till! Cafeet är mysigt och de supertrevliga ägarna håller även i div hundkurser och behandlingar OCH så finns lite shopping också. Parken är perfekt att rasta cityhundar i!
Det var första gången vi var på en PK träff vilket var väldigt intressant då man fick se hur olika hundar inom rasen faktiskt kan se ut och där stammad vs. ostammad inte spelar så mycket roll, så länge hundarna håller rasstandard givetvis.

Prazsky Krysarik räknas nu som en SKK ras med tillgång till anex registret och möjlighet till svensk utställning men är fortfarande under uppbyggnad som ras i hemlandet - i Tjeckien reggar man in fina ostammade exemplar i registret för att bredda aveln.
I Sverige finns det betydligt fler Prazskys utan tavla då det är både lättare och "bekvämare" att få tag på hundar utan eftersom det inte föds så många stammade valpar/år. Med stammade följer också mer arbete (papper och regler) när det gäller Tjeckiens koll på avelsutvärdering osv.
Men stamtavlor spelar inte mycket roll om hunden ändå inte ska ställas eller avlas på, tråkigt nog tänker folk så, men eftersom det finns möjlighet till att få sin ostammade PK inreggad så vågar en del ändå chansa - speciellt om man är ute efter en annan färg än black & tan då det var den enda godkända färgen för bara några år sen men då det nu alltså finns möjligheter att få andra färger inreggade.
På träffen fanns i allafall runt 20 hundar i olika åldrar att se och det var intressat att kolla look och beteende för man märkte snabbt att majoriteten verkligen var PK:s till lynnet vare sig det var stammade eller ostammade hundar.
Och det var riktigt intressant att se att de med stam nödvändigtvis inte "såg bättre ut" än de utan. Vad säger man om detta då?
Som i Chihuauha fallet ligger vikten på 1-3kg där 2kg är ideal, svenska vavvor ligger i majoritet runt 1,8-2,5kg. De PK:s som höll rasstandarden på träffen hade en medelvikt på ca 1,8kg.. I SKK:s svenska översättning av rasbeskrivningen för Prazsky Krysarik står det att 2,6kg är idealvikten, enligt en källa så har man ändrat rasstandarden i Tjeckien som för bara några måndader tydligt låg på 2kg. Låter mycket märkligt när man ser på majorieteten av hundar här och i Tjeckien.. Är det en Chihuahua komplott om titeln för världens minsta hundras måntro? Hehe..


Medverkade gjorde brown & tan minstingen Vicki på 1kg, den absolut minsta PK:n jag sett, så bedårande!
Selma var måttligt road av alla men tog på sig uppgiften som the royal bitch som vanligt, the alfa hona herself, självutnämnd. Jättekul var det att se en tik som nästan såg exakt likadan ut som Selma, enda skillnaderna var svansen och stamtavlan, konstigt nog hade Selma svårt att accepetera just denna tik (..hmmm).
Annars fick jag en bättre bild på PK lynnet, kände igen Selma i de flesta tikar och lugnade ner mig lite när jag märkte hur lika de var när det gäller tex vaktning av familjen och gruffandet på intruders!
Olycklitgtvis hade jag världens sämsta kamera med mig men jag gjorde ett försök i att redigera de minst dåliga..
Fler och bättre bilder lär finnas i forumen!




bilder:
image616
Foto & Layout: Sophia Söderström


Himmelska Hundar
PKGS forum (rasklubben)
PK forum

Kommentarer
Postat av: Jenny

Åhh va roligt ni verkar ha haft det.. Avis.. Då fick du träffa min lilla flicka oxå juh, SAKNAR... Hade varit kul Sophia om du kommit ner till skåne på klubbens sommar träff... Skulle va såå kul o träffa dig o Selma igen under mindre stressade grunder, fniss.. Ha det bäst i sommar solen och ge Selma ett bamse mys ifrån jenny & the gang....

2007-06-20 @ 10:14:52
Postat av: Emma Sandström

Hejsan!
Ville bara tipsa om hundläger i sommar, för fyrfotade vänner i hela Sverige! Ta gärna en titt på bloggen:
http://dogperformance.blogspot.com/
Varma hundhälsningar!
Emma Sandström
Dog Performance of Sweden

Postat av: sophia

Till Jenny:
Tihi jaaaa! Jag funderar över vilken träff jag ska åka på just nu faktiskt. Herrljunga- eller Hässleholm träffen, vi får se.. Kram på dig å vovvarna!

2007-06-20 @ 13:01:16
URL: http://royals.blogg.se
Postat av: sophia

Till Emma Sandström:
Oj vad kul! Jag älskar ju Öland, skulle va superkul att åka till Ericsöre också, läste om stället för bara nån vecka sen. Hm..

2007-06-20 @ 13:05:21
URL: http://royals.blogg.se
Postat av: Louise & Gizmo

Åhh, jag älskar PKs. Har alltid trott att idealvikten låt på drygt 1 kg men om de får väga ändå upp till 3 kg, då är de ju lika stora som chihuahuor (= perfekt storlek!)

2007-06-27 @ 19:28:27
URL: http://www.nogg.se/mrgizmo
Postat av: sophia

Till Louise & Gizmo:
Hehe ja, dom är jämnstora kan man säga! Även om 3kgs Prazskys inte är så vanliga.. 1,5-2kg är verkligen perfekt!

2007-06-28 @ 02:44:34
URL: http://royals.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback