doris har hundpest

Göteborg.

En av baksidorna i denna "småhunds hysteri" år när man importerar hundar lagligt MEN ovetandes ovaccinerade eller FELvaccinerade!
I fredags kom 11 st Prazsky Krysarik valpar (utan stam) från Tjeckien till Landvetters flygplats. I stort sett alla hämtades av sina nya ägare på plats och åkte sen hem till sina nya familjer.
Samma kväll dog en av dom på Blå stjärnan i Göteborg.
Igår, söndag, kom Doris 8 veckor också in till Blå stjärnan med allvarliga symptom, det visade sig att hon hade Parvo - en virussjukdom som oftast leder till död.

Detta är inga smuggelhundar utan fullt lagligt intagna valpar
med dispans från Jordbruksverket! Ändå ovaccinerade eller som i Doris fall felvaccinerad (för tidigt vaccination som ger "bakeffekt"). Konstigt nog är det INTE tvång på Parvo vaccination vid import men den rekommenderas och är faktisk sunt förnuft av ALLA uppfödare, även i Tjeckien, att se till att alla valpar får. 
Men detta är ett av de förkommande problemen när det gäller ostammad avel, att uppfödaren inte följer de regler och rekomendationer som rasklubbarna har - det blir lätt fel, dvs oseriös avel..

Parvo är ovanligt i Sverige då i stort sett alla hundar vaccineras. I slutet av 70-talet kom viruset till Sverige och en stor epidemi bröt ut - viruset är väldigt smittsamt, men på det senaste åren har sjukdomen varit väldigt sällsynt.

De övriga valparna som kom i fredags verkar må bra men råds att besöka veterinär och hållas i "karantän" hemma tills läget är under kontroll.


Vi ber en bön för lilla Doris och ger en stor kram till matte Ulla-Britt Carlson med familj och familjen vars valp Hero som dog redan i fredags.
Att det ska förekomma sånt här är helt otroligt.



116345-356
"Doris åtta veckor kämpar för sitt liv på Blå stjärnan"
Foto: Johanna Wallin

Artikel:
Göteborgsposten
Expressen
Tråd i valpförmedlarens forum:
Ostammade PK forumet

Tråd i annat Pk forum:
Prazsky Krysarik forumet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback